J. Joksimović i Hrebičkova o situaciji na Zapadnom Balkanu i evropskim integracijama Srbije

26. mart 2019. | Beograd

J. Joksimović i Hrebičkova o situaciji na Zapadnom Balkanu i evropskim integracijama Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Češke za Zapadni Balkan Janinom Hrebičkovom o situaciji u regionu, procesu evropskih integracija Srbije, bilateralnim odnosima dve države i drugim važnim temama.

Joksimović je istakla da je članstvo u EU strateški interes naše države, da su evropske integracije najbolji mehanizam našeg razvoja i da je prioritet reformi koje se sprovode prevashodno podizanje standarda i kvaliteta života građana, odnosno stvaranja moderne države. Akcentovala je njihov značaj u poglavljima 23 i 24 - ona  obuhvataju vladavinu prava i od rezultata u njima zavisi i hoće li države EU doneti odluku o otvaranju novih.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Beograd je više puta ponovio da je spreman za nastavak  nakon što Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz centralne Srbije, podvukla je Jadranka Joksimović, napominjući da insistiramo na održivom rešenju za KiM. Ukazala je da je naša država pokazala maksimalnu posvećenost pregovorima, što najbolje potvrđuje činjenica da smo svoj deo obaveza iz Briselskog sporazuma ispunili.

Ministar je naglasila da Priština za 6 godina nije ispunila nijednu preuzetu obavezu iz Briselskog sporazuma, od kojih je formiranje Zajednice srpskih opština ključna. Napomenula je i da se zalažemo za stabilnost i saradnju u regionu - što bi trebalo da prihvate i drugi.

Specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Češke za Zapadni Balkan Janina Hrebičkova ukazala je da je integracija svih u regionu u EU od suštinskog značaja za Prag i da bi u tom smislu trebalo naročito uvažiti one koji su najviše odmakli u procesu pristupanja, a zbog čega je pozicija Srbije posebno važna. Ocenila je da je ponašanje naše države od konstruktivnog značaja za stabilnost regiona.

Hrebičkova je navela da je Češka svesna globalnih izazova sa kojima se suočava i region, ali i Beograd u dijalogu sa Prištinom, kao i da u toj situaciji nije lako postići obostrano prihvatljiva rešenja. Ipak, naglasila je važnost odgovorne politike svih u regionu i ocenila da je Srbija značajan faktor stabilnosti. Potvrdila je da će Češka nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, koja se - kao je rekla, pokazala kao važan partner EU.

Izvor: Tanjug