Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom

11. mart 2019. | Bukurešt

J. Joksimović: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Bukureštu da očekuje da Evropska unija počne da govori o proširenju jednim glasom.            

Ona je, na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU, rekla da Srbija očekuje međuvladinu sednicu do kraja juna i otvaranje nekih od poglavlja. &bdxuo;Očekujemo da Evropska unija počne da priča o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi, kao kandidati, spremili realističnu agendu reformi i takođe se dobro poneli prema očekivanjima našeg naroda&ldxuo;, izjavila je ministar Joksimović.           

Podsećajući da se Srbija u Strategiji o proširenju EU pominje kao frontrunner - odnosno država koja prednjači u tom procesu, ona je istakla da je proširenje u najboljem interesu i EU i država kandidata.            

Ministar Joksimović smatra da je to neophodno kako bi postojala jaka i efikasna EU, sposobna da se bavi svim aktuelnim problemima, kako na globalnom, tako i na regionalnom nivou.  

Ona smatra da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju paralelno sa nastavkom kredibilnog procesa proširenja.             

&bdxuo;Mi smo oduvek mislili da je to proces koji jača obe strane. Kroz istoriju, videli smo različite faze EU i ne mislimo da je ova faza EU, u kojoj se ona suočava sa mnogim izazovima, preterano teška. Nadamo se da će se EU uspešno izboriti sa svim izazovima i nastaviti sa kredibilnim procesom proširenja. Što se tiče Srbije, želim da vas uverim da ćemo nastaviti da pokazujemo veliki nivo posvećenosti radu na sprovođenju reformi. Naša dela i rezultati, pogotovo po pitanju vladavine prava i ekonomskih reformi, govore da ozbiljno radimo&ldxuo;, izjavila je Joksimović.             

U prvoj polovini 2019. godine, odnosno tokom rumunskog predsedavanja EU, Srbija ima realistična očekivanja, ističe ministar.             

&bdxuo;Mislimo da je veliki broj reformi koji smo preduzeli i koji ćemo nastaviti da sprovodimo ove godine jak dokaz državama članicama EU da nastave da otvaraju poglavlja sa Srbijom. Mislimo da ćemo do kraja juna imati međuvladinu sednicu i da ćemo otvoriti dva ili tri poglavlja. Videćemo šta će se desiti, to su naša očekivanja&ldxuo;, kazala je Jadranka Joksimović.             

Ona je naglasila da se Srbija suočava i sa raznim dodatnim izazovima na svom evropskom putu, koji se tiču regionalne stabilnosti i Poglavlja 35, tj. odnosa sa Prištinom i Briselskog dijaloga.          

&bdxuo;Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog. Ova platforma ne uzima u obzir, i na jedan način podriva Briselski sporazum. Mi se sada pitamo kako nastaviti. Mislim da se u ovakvoj situaciji neće lako postići kompromis. Nije važno samo pričati na evropski način, već se ponašati i  delovati na evropski način. Srbija se tako ponaša i uložili smo mnogo političke volje i napora da se postigne održivo kompromisno rešenje. U svakom slučaju, Srbija će nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu&ldxuo;, zaključila je ministar Joksimović.             

Ministar je zaključila da uz sve poteškoće, ali imajući u vidu reforme koje smo preduzeli, i doprinos regionalnoj stabilnosti ova godina može da bude solidna i pozitivna za evropski put Srbije.    

Pored ministra Joksimović, sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Rumunije - kao države koja predsedava Savetu EU, zatim Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Turske.             

Izvor: Tanjug