Informacije Aktuelnosti

Održana početna konferencija projekta NeoLIFE u Užicu

07. mart 2019. | Užice

Održana početna konferencija projekta NeoLIFE u Užicu

U sredu, 6. marta 2019. godine u Svečanoj sali Gradske kuće u Užicu, održana je početna konferencija projekta "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE", čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII).

Konferencija je imala za cilj da prisutnima približi kulturne i socijalne aspekte projektnih aktivnosti za očuvanje i prezentaciju zajedničkog nasleđa dve zemlje putem razmene stručnih znanja i jačanja interkulturne komunikacije, dok je kroz prezentacije obezbeđeno prihvatanje novih oblika interpretacije života neolitskog čoveka na našim prostorima uspostavljanjem održivog modela upravljanja po uzoru na savremene arheološke parkove u Evropskoj uniji i regionu.

Uvodnim obraćanjem konferenciju je otvorio Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije koji je, ovom prilikom, osvrnuvši se na značaj projekata ovakvog tipa za razvoj zajednica i institucija na lokalnom nivou, okarakterisao projekat NeoLIFE kao primer dobre prakse i da je kao takav prepoznat i od strane Evropske unije.

Predsedavajući Gradskog veća Tuzle, Aleksandar Vujadinović, ukazao je na potrebu za uspostavljanjem konkretnih oblika saradnje između dve susedske zemlje i dva grada, kako bi se na pravi način iskoristile prednosti teritorija koje dele zajedničke kulturno-istorijske vrednosti. Istakavši da je kompleks Panonskih jezera u Tuzli do danas posetilo preko četiri miliona posetilaca, smatra da Užice ima dobru predispoziciju za razvoj sličnog modela funkcionisanja, uz pomoć evropskih fondova, i da očekuje da će projekat biti realizovan na zadovoljavajući način.

Na kraju uvodnih obraćanja, gradonačelnik Užica, Tihomir Petković je pozdravio prisutne napomenuvši da je ovo je važan projekat za unapređenje turističke ponude grada Užica. „Projektom vrednim skoro 600.000 evra izgradiće se arheološki muzej na otvorenom u blizini Staparske gradine. Od budućeg arheološkog parka očekujemo dosta u budućnosti, da veliki broj školskih ekskurzija, istraživača, turista i Užičana posećuje ovu destinaciju. Sa arheološkim parkom, u čijoj blizini su Stari grad i Stara hidrocentrala, značajno ćemo biti atraktivniji i zanimljiviji za one turiste koji su nas, do sada, mimoilazili i nastavljali svoj put ka Zlatiboru, Zlataru, Tari.“ napomenuo je gradonačelnik Užica.