J. Joksimović: Evropa je ženskog roda

07. mart 2019. | Beograd

J. Joksimović: Evropa je ženskog roda

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da Srbija nikada nije kaskala u pogledu političkih, ženskih i građanskih prava koja su osvajana i postizana u Evropi i da nema čega da se postidi, već samo može da ide napred.

Joksimović je na skupu „Ka ujedinjenoj Evropi: Rodna ravnopravnost i ženska prava” istakla da Srbija sa puno ponosa može da obeleži 8. mart, Dan žena, „jer žene računamo kao najvažniju razvojnu komponentu naše države, koja još nije dobro iskorišćena”.

„Verujem da ćemo svake godine dostizati sve veći standard u ovoj razvojnoj oblasti”, istakla je Joksimović.

Ministar je navela da ne misli da je renesansa, o kojoj govore sa najviših mesta u Evropi, najbolji pristup za transformaciju društva kada je u pitanju rodna ravnopravnost, jer iz prošlosti nema mnogo toga što bi donelo pozitivne promene, već se moraju stvarati nove prakse.

„Evropa je ženskog roda”, istakla je Joksimović.

Ona je rekla da rodna ravnopravnost nije samo pitanje evropske vrednosti, već ljudske kohezije, koje nema tamo gde nema ravnopravnosti svakog pojedinca.
„Nije borba za ženska prava bila samo borba za prava jednog roda, već svakog pojedinca u svetu”, rekla je Joksimović.

Ministar smatra da su kampanje „On za Nju” prevaziđene i da je takav pristup, po kojem muškarac delegira ženi određena prava, prevaziđen.
„Mislim da je mnogo pitanja pred Evropom, koja želi da postigne socijalnu koheziju jer moramo da menjamo način percipiranja ravnopravnosti, da ravnopravnost posmatramo ravnopravno, ne kao delegiranje prava koje nam muški rod daje”, istakla je Joksimović.

Ona je dodala da rodna ravnopravnost znači ravnopravnost pojedinaca u njihovim pravima, slobodama i doprinosima održivosti ekonomskog napretka i društva.
„Ravnopravnost treba da posmatramo ravnopravno, i Evropa u budućnosti treba da promeni način promene, svaka promena koja ide na renesansu u kojoj uzima nešto od starih obrazaca nije održiva”, istakla je Joksimović.

Ona je navela i da su u Srbiji žene sve zastupljenije na političkim funkcijama i oblasti upravljanja, ali i istakla da se sve vrste mizoginije moraju osuditi.
„Sve vrste mizoginije i mizogenih postupaka, koje se dešavaju svuda, ne samo u Srbiji, mora svakog dana javno da se osude, jer sve polazi od reči. Od reči, do loših akcija je mali put, javni govor znači veliku odgovornost”, istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug