J. Joksimović: Opozicija nema odgovor na ključne društvene teme

23. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Opozicija nema odgovor na ključne društvene teme

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da ima razloga i „za” i „protiv” prevremenih parlamentarnih izbora, te da će SNS odluku o eventualnim izborima doneti uz vaganje svih argumenata.

Ona je na televiziji Pink rekla da je pred Srbijom period ozbiljnih pitanja koja su na dnevnom redu, kao što su pitanje Kosova i Metohije, nastavak ekonomskih reformi i evropskih integracija, te da je nekada stabilnost prednost u smislu da zbog tih važnih pitanja nemate period izbornog ciklusa.
„S druge strane treba nam i novi legitimitet. Ako ćete da nastavite tako važnu politiku i tako važnu trasu političku za Srbiju - a uz učestale proteste i pokušaj diskreditacije puta kojim vlada ide, onda mislim da novi legitimitet treba da se dobije, pa da izmerimo svi gde smo među građanima“, kaže Joksimović, koja je i internacionalni sekretar SNS. 

Navela je da i redovni izbori ne bi bili tako daleko. 
„Još analiziramo. Kao što je dobro rekao predsednik Vučić, u svakom slučaju će uskoro biti izbori u svakoj varijanti, jer i redovni nisu daleko, a i ako budu vanredni, opet su tu negde“, kaže Joksimović. 

Upitana o unutrašnjim političkim odnosima, protestima i uvredama koje iznosi deo opozicije na račun predstavnika vlasti, Joksimović je rekla da to stvara jednu toksičnost političkog javnog govora i atmosfere što, kaže, nikad nije dobro. 

Poručila je da oni koji žele da se bave politikom moraju pre svega da budu osobe koje imaju samokontrolu, te da zato predstavnici dela opozicije nemaju kapacitet da vode zemlju jer nemaju samokontrolu. 
„Zamislite, neko ne može da se obuzda, koristi najstrašnije uvrede. Hoće li tako sutra da pričaju i sa građanima i sa predstavnicima međunarodne zajednice”, upitala je Joksimović. 

Povodom kritika koje su u međunarodnim kontaktima iznosili lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić, Joksimović je navela da, ako neko misli da međunarodni kontakti služe za opanjkavanje sopstvene zemlje, onda nema šta da kaže na takve ljude.
„Nikada nisam u svom poslu koristila i zloupotrebljavala poziciju da bih govorila protiv političkih suparnika. Imamo ovde prostor, pa ćemo na vrlo direktan način verbalno da se sukobljavamo. Zamislite kad kažete, nećemo da učestvujemo u radu parlamenata i nećemo na izbore, pa šta hoćete? Nepartijski pluralizam s kraja 80 -tih? To su anahroni modeli“, rekla je Joksimović. 

„Pa, šta ćete? Da se samoizaberete? Pa, ne može, to je antievropski. Ako pledirate na politički legitimitet koji tražite od građana, morate da date odgovore građanima na ključna društvena pitanja”, kaže Joksimović. 

Ta pitanje se, kaže, odnose na to da li ste za nastavak evropske integracije, dijalog i odgovoran nastup u pokušaju nalaženja rešenja za KiM, te za nastavak konzervativne ekonomske politike koja već daje dobre rezultate.. 

„Pa, morate da kažete, jer neće valjda da građani podržavaju zato što se vama ne sviđa Vučić ili bilo ko iz vlade. Je l' to ozbiljno", navela je Joksimović. 

Izvor: Pink, Tanjug