J. Joksimović: Iduće nedelje Mekalister, Loazo, Sijarto

23. februar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Iduće nedelje Mekalister, Loazo, Sijarto

„Evropski izbori promeniće dinamiku predstavljanja izveštaja o napretku Srbije, tako da će zbog njihovog održavanja na proleće malo 'pasti' interesovanje za proširenje EU, ali Srbija nastavlja intezivan rad na evropskim integracijama“, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Najavila je da će iduće sedmice u Beograd doći izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, koji će posle posete Beogradu otići i u Prištinu. 

Mekalister dolazi sa nekoliko poslanika iz Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta jer, kaže ministar, žele da se na terenu upoznaju sa situacijom.
„Sastaće se ne samo sa predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom, nego verujem i sa predstavnicima civilnog društva. Žele da vide kako teku stvari u Srbiji oko reformskog procesa i oko regionalnih pitanja, a pre svega vezano za dijalog Beograda i Prištine”, rekla je Joksimović na televiziji Pink.

Za Mekalistera je navela da je promovisao Srbiju u dobrom smislu, te da smo mu na tome zahvalni. 

Ministar je rekla da će najverovatnije nakon evropskih izbora biti predstavljen Izveštaj o napretku Srbije, na osnovu koga zemlje članice EU donose odluku o otvaranju novih poglavlja.
Kako je navela, već su pripremljene pregovaračke pozicije za poglavlja: 2 - sloboda kretanja radnika, poglavlje 4 - sloboda kretanja kapitala, poglavlje 9 - finansijske usluge, poglavlje 14 - transport i poglavlje 21 - transevropske mreže.
„To su važna poglavlja, završene su sve procedure i sa naše strane i sa strane EK“, kaže Joksimović i ističe da Srbija ima višak kapaciteta za integracije u odnosu na neke druge zemlje kandidate, te da je to nekada prednost ali nekada i mana.

Joksimović je navela da očekuje da će novi saziv Evropskog parlamenta i evropskih institucija kredibilno nastaviti politiku proširenja.
„Niko od nas ne traži nikakve ustupke, već jednake i fer kriterijume prema svima. Ako kažu da politika proširenja nije zamrla, onda moramo da vidimo i konkretno napredovanje”, rekla je Joksimović.
Ministar je navela da ne očekuje da će evropski izbori poremetiti bitno konstelaciju odnosa partija u Evropskom parlamentu.
„Očekujem da će Evropska narodna partija, stranke umerenog desnog centra čiji je SNS aktivan pridruženi član, i dalje zadržati većinu. Istovremeno, verujem da će liberali i socijaldemokrate ući u parlament, mada jačaju ultradesničarske stranke”, rekla je Joksimović.

Najavila je da će u ponedeljak u Srbiju doći francuska ministarka za pitanja EU Natali Loazo kako bi se upoznala sa političkom situacijom i regionalnim odnosima. „Potpisaćemo tom prilikom, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, jedan sporazum. Prvi put Francuska će otvoriti svoju razvojnu agenciju u Srbiji kroz koju ćemo moći da unapredimo saradnju“ rekla je Joksimović.

Kaže da će u utorak otići u Budimpeštu na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, te da je predviđeno njihovo zajedničko obraćanje ambasadorima Mađarske u svetu koji će tog dana biti u Budimpešti.

Ona je navela da Mađarska ne odstupa od promotivnog i pozitivnog odnosa prema evropskim integracijama Srbije, te da je Srbija zahvalna Mađarskoj, državi za koju kaže da je dosledni poštovalac kredibilne politike proširenja i sa kojom Srbija ima izvanredne političke i ekonomske odnose.

Ministar je rekla da je pre nekoliko dana u Beču na konferenciji posvećenoj budućnosti EU i perspektivama Zapadnog Balkana ponovo potvrđeno da je Srbija pouzdan partner EU.
Tada je, navodi, poručila da bi volela da iz „maglovitog dvorišta” Jugoistočne Evrope postanemo deo evropskog Balkana, te da je ta njena poruka naišla na odobravanje na konferenciji u Beču.
„Važno je da su nas pozvali na skup ne samo da govorimo o proširenju, nego i o tome kako mi kao kandidati vidimo dešavanja u EU i kako gledamo na stanje u EU”, rekla je Joksimović. 

Navela je da se diskutovalo o tome šta zemlje Zapadnog Balkana misle da bi EU trebalo kod sebe da promeni, kako da ojača i kako da njene institucije i način funkcionisanja budu koherentniji.
„Nama je interes da za nekoliko godina uđemo u jednu jaču i stabilniju EU”, kaže Joksimović i navodi da ne potcenjuje nikoga, ali da smatra da je Srbija zapravo najodgovorniji partner EU sa Zapadnog Balkana koji ima  jasnu profilisanu politiku mira i dijaloga i poštovanja uspostavljenog međunarodnog poretka. 

„Ako smo nešto potpisali (Briselski sporazum), kao odgovorni partneri, to za nas nije žvrljotina na papiru, a što očigledno jeste za Prištinu. Ona misli da je to što je potpisala nešto beznačajno i izvrgava ga ruglu, čime ne izvrgava ruglu nas nego čitav poredak, pa i EU koja je posredovala u potpisivanju Briselskog sporazuma”, kaže Joksimović i ističe da ta argumentacija Beograda nailazi na najbolji odjek u EU.

Izvor: Pink, Tanjug