J. Joksimović: Potrebna nova odgovornost EU i regiona, da radimo ono što pričamo

21. februar 2019. | Beč

J. Joksimović: Potrebna nova odgovornost EU i regiona, da radimo ono što pričamo

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja danas učestvuje na konferenciji „Budućnost EU - pogled sa Zapadnog Balkana“, koja se održava u Beču, poručila je da je Srbija i na tom skupu još jednom pokazala da je ozbiljan i poštovan partner u Evropi i da ono što traži od drugih - odgovornost, pre svega traži od sebe i pokazuje je i prema drugima i prema svojim građanima.

Joksimović je izjavila da se na konferenciji govorilo o perspektivi evropskih integracija i dodala da je nesumnjivo da će se održati Međuvladina konferencija do kraja juna ove godine.

Navela je da je na konferenciji naglasila koliko je pregovaračkih poglavlja Srbija pripremila, kao i da očekuje da će neka od tih poglavlja biti i otvorena.

„Ali, sve je sada u znaku izbora u EU. Izveštaj o napretku će kasniti u odnosu na prethodne godine, što će ostaviti nešto manje vremena državama članicama da donesu odluku tako da sam ja umereno optimistična“, kazala je Joksimović.

Ističe da bi ona čak malo promenila i sam naslov konferencije jer, kaže, nisu to samo pogledi sa Zapadnog Balkana, već su to „pogledi sa maglovitog dvorišta Jugoistočne Evrope“, što ne bi trebalo da bude tako, već bi trebalo da bude deo evropskog Balkana.

Podsetila je, u tom smislu, da su pojedine balkanske zemlje već članice EU i dodala da je njen predlog za drugi naziv konferencije naišao na dobar prijem, jer ima, kako kaže, realističnu notu.

„Sa druge strane, pokazuje u kom pravcu treba da se krećemo i da zaista po vrednostima i ponašanju i principima koje poštujemo i koji su uspostavljeni, a koji bi EU, što je ponovljeno, trebala da poštuje, zaista jesmo deo evropskog Balkana i da se zalažemo za mirnu, stabilnu i prosperitetnu Evropu“, kaže ministar.

Navodi da je veoma važno što su počeli da koriste sintagmu „budućnost Evrope“ umesto samo „budućnost EU“, jer se u tom jednom širem značenju prepoznaje uloga i Srbije i drugih zemalja iz regiona.

„Ono na šta sam ja stavila naglasak kada je u pitanju Srbija jeste nesumnjiva opredeljenost onome što je trenutno i top tema predizborne kampanje u EU, a to je stabilnost i bezbednost“, ističe Joksimović i dodaje da to ne podrazumeva da treba da padne u zapećak sve ono što su potencijali koje i Srbija ima kao kandidat, kao ni reformski proces.

„Ali, svakako je bezbednost ono što je u ovom trenutku i EU i nama u regionu Zapadnog Balkana vitalno potrebno“, kaže ministar.

„Očekivala sam i pitanje vezano za nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, kazala je Joksimović i dodala da je ona ukazala na to da za razliku od Beograda, koji dela onako kako govori, radi ono što priča, Priština niti ispunjava postignute sporazume, a još ih više i urušava taksama na robu iz centralne  Srbije.

„Ukazala sam i na to da za nas Briselski sporazum nije samo žvrljotina na papiru, kao što je za Prištinu, koja je sada otkrila točak i neke nove platforme pokušava da predstavi i koja je pritom uvela te nerazumne takse koje krše jednu od temeljnih vrednosti o kojima smo pričali, a to je bila sloboda kretanja kapitala i roba“, navodi Joksimović.

U tom smislu, kaže Joksimović, nesumnjivo je da će Srbija nastaviti da traži, putem diplomatije, evropskih integracija, održivo rešenje i ističe da toga nema bez onoga što je osnovno poštovanje postignutih sporazuma.

„Pošto Priština ne poštuje sporazume, a još ih je i više urušila uvođenjem taksi, mi smo predočili jasno našu poziciju da nema sumnje da dok se to ne ispravi, teško da će se nastaviti dijalog, a kamoli naći neko održivo rešenje“, istakla je ministar.

Smatra da je to na racionalan način primljeno kod svih koji su učestvovali na današnjem panelu i navodi da nije bilo kontraargumentacije koja bi na bilo koji način derogirala ono što je pozicija Srbije.

„Mislim da našim upornim, diplomatskim činjenjem, našim smirenim i razumnim pristupom, upornim delovanjem onako kako govorimo i poštovanjem onoga što smo potpisali pokazujemo da smo najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, ali ne samo to, već da pre svega štitimo interes i naših građana i svih u EU, jer mir i stabilnost su nešto što je u ovom trenutku od vitalnog značaja za sve u Evropi“, kaže Joksimović.

Dodaje da je važno to što su Austrija i austrijski ministar za Evropu pokazali da su zaista strateški prisutni u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i to kao iskreni podržavaoci politike proširenja, posebno u trenutku kada pred, navodi, evropske izbore svi beže od teme proširenja.

„Niko ne poziva kandidate i partnere iz regiona u neke formate gde se debatuje o najvažnijim temama, a kamoli o budućnosti EU. U tom smislu, zaista je izvanredno značajno i cenimo potez Austrije i austrijskog ministra što su nas pozvali da zajedno učestvujemo i sa njima u debati šta su to izazovi EU, kako ona treba da izgleda u budućnosti, koji su najveći problemi, ali i o načinima na koji mi vidimo mogućnosti za osnaživanje Evrope koja je mirna, stabilna i prosperitetna“, navodi ministar.

Joksimović zaključuje da je normalno i prirodno da i Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, učestvuje u razgovorima na temu izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su Bregzit, izbori, višegodišnji budžet, migracije...

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

 

Konferencija „Budućnost EU - pogled sa Zapadnog Balkana“ u Beču

Konferencija „Budućnost EU - pogled sa Zapadnog Balkana“ u Beču

Konferencija „Budućnost EU - pogled sa Zapadnog Balkana“ u Beču

Konferencija „Budućnost EU - pogled sa Zapadnog Balkana“ u Beču