Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok

07. februar 2019. | Bajmok

Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok

Rekonstruisani granični prelaz Bajmok otvoren je danas, a reč je o jednom od osam prelaza između Srbije i Mađarske i u njegovu je obnovu, a po najvišim svetskim standardima, uloženo 2,1 miliona evra.

Svečanosti su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, šef Delegacije EU Sem Fabrici, pomoćnik ministra za evropske integracije Branko Budimir i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Branko Budimir je podsetio da EU opredeljuje značajna bespovratna sredstva za aktivnosti koje su deo i Poglavlja 24 - Pravda sloboda i bezbednost.

U integrisano upravljanje granicom, EU je poslednjih godina uložila 50 miliona evra. Takođe, EU odvaja sredstva i za projekte prekogranične i transnacionalne saradnje.

„Projekat će imati efekte na lokalnu ekonomiju i pojačati uticaj u drugim oblastima kao što su kulturna saradnja, turizam, zaštita životne sredine i obrazovanje", kazao je Budimir.

Radovi na modernizaciji prelaza Bajmok će unaprediti kvalitet života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad. Radovi su trajali 18 meseci.

Prelaz Bajmok je izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad graničnih službi.

Od uloženih 2,1 milion evra, 1,8 miliona obezbeđeno je iz pretpristupnih fondova EU, a 300.000 kroz nacionalno sufinansiranje.

Pored toga, za nadzor na radovima izdvojeno je dodatnih 240.000 evra.

Novoizgrađeni prelaz Bajmok nalazi se tridesetak kilometara od Subotice, udaljen je 50, odnosno 30 kilometara od najfrekventnijih prelaza u zemlji Horgoša i Kelebije, koje će sada rasteretiti.

U okviru novog prelaza nalaze se po dve saobraćajne trake što će ubrzati putni promet sa Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac koji vodi ka Beču.

Uprava carina je stvorila i sve neophodne uslove na prelazu za autobuski saobraćaj. Na prelazu kao i do sada neće biti teretnog saobraćaja.

Prelaz je otvoren 1991. godine.

Izvor: Tanjug