Održana panel diskusija „Izbori u EU i proces proširenja”

06. februar 2019. | Beograd

Održana panel diskusija „Izbori u EU i proces proširenja”


Panel diskusija „Izbori u EU i proces proširenja”, na kojoj su učestvovali v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Ksenija Milenković, šef briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove sa sedištem u Berlinu Dušan Reljić i generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, održana je danas u prostorijama EU info centra u Beogradu.

Koliki značaj izbora za članove Evropskog parlamenta koji će biti održani u maju 2019. godine, kako će novi sastav evropskih institucija uticati na politiku proširenja EU prema Zapadnom Balkanu, kolika će biti zainteresovanost EU za region i Srbiju nakon ovih izbora, neka su od pitanja koja su bila postavljena tokom diskusije.

Ksenija Milenković istakla je da su izbori u EU jedna od najvažnijih tema u ovoj godini kada je reč evropskim integracijama.

„Bez obzira što je Srbija kao zemlja kandidat samo posmatrač i nema nekog uticaja, kako na ishod, tako i na sam tok kampanje i izbora, za nas je veoma važno da vidimo kakav će politički kontekst preovladati u Evropskoj uniji od juna, pa nadalje. To je značajno kako za politiku proširenja, tako i uopšte za sve druge politike EU“, rekla je Milenković.

Na pitanje kakve se promene očekuju nakon ovih izbora, Ksenija Milenković je istakla da se, prema svim dostupnim procenama, ne očekuju drastične promene odnosa snaga u Evropskom parlamentu, da se očekuje da tradicionalne političke grupacije zadrže većinu, ali i ulazak nekih novih snaga koje neće biti beznačajne i čiji glas će u budućnosti moći da utiče i na politiku EU.

Učesnici panela istakli su da svakako neće izostati interesovanje EU za region nakon izbora u maju, s obzirom na to da je reč o jedinom regionu koji ima obećanu evropsku perspektivu, da EU neće odustati od politike proširenja, ali i da Evropska unija mora da pronađe način i da među svojim građanima populariše politiku prijema novih članica u evropsku zajednicu.