Odobrena lista projekata koji će biti finansirani u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

01. februar 2019. | Temišvar

Odobrena lista projekata koji će biti finansirani u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija

U četvrtak, 31. januara, u Temišvaru je održan šesti sastanak Zajedničkog odbora za praćenje Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Ovom prilikom, za finansiranje su odobrena 33 projekta ukupne vrednosti oko 20 miliona evra, u okviru Drugog poziva za prikupljanje predloga projekata.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija i u programskom periodu 2014 - 2020,  nastavlja da finansira projekte prekogranične saradnje u pograničnom region dve zemlje, a putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), uz podršku Evropske unije i vlada dve države. U Programu koji je Evropske komisija odobrila 6. avgusta 2015, prvi poziv za prikupljanje predloga projekata je objavljen 15. septembra 2015, dok je drugi poziv bio objavljen 27. novembra 2017. godine. 

Ukupna vrednost Programa iznosi 88.124.999 evra od čega je 74.906.248 evra finansiranje Evropske unije. U programskom periodu 2014 - 2020 finansiraju se projekti iz 4 prioritetne ose:

  • promovisanje zapošljavanja i osnovne usluge za inkluzivni rast
  • zaštita životne sredine i upravljanje rizicima
  • održiva pokretljivost i pristupačnost
  • atraktivnost za održivi turizam

Teritorija obuhvaćena programom uključuje okruge Timiš, Karaš - Severin i Mehedinci u Rumuniji, kao i Severnobanatski, Srednjebanatski, Južnobanatski, Podunavski, Braničevski i Borski okrug u Srbiji.

Nakon sprovedenog  Prvog poziva za prikupljanje predloga projekata, ugovorena su 34 projekta (32 tzv. „obična“ i 2 strateška) ukupne vrednosti oko 48,8 miliona evra.

Rumunija, kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i javne uprave ima ulogu Upravljačkog tela Programa, Nacionalno telo je Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije, dok Zajednički sekretarijat radi u okviru Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju u Temišvaru. Za reviziju na programskom nivou odgovorno je Revizorsko telo pri rumunskom Sudu revizora, a poslove odobravanja troškova obavlja Upravljačko telo.

Svi koji su zainteresovani za prekograničnu saradnju u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija koju finansira Evropska unija više informacija mogu dobiti putem veb prezentacije na: www.romania-serbia.net