J. Joksimović: Odnosi sa Rusijom ne remete proces evropskih integracija Srbije

18. januar 2019. | Beograd

J. Joksimović: Odnosi sa Rusijom ne remete proces evropskih integracija Srbije

Dobri odnosi sa Rusijom ne remete evropski put Srbije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Ona je novinarima, upitana o eventualnom uticaju jučerašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina na odnose sa EU, rekla da je Srbija pokazala Evropskoj uniji da je predvidiv i iskren partner i da ne krije da ima dobre političke i ekonomske odnose sa Rusijom.
„Ti odnosi ne remete, niti je naš cilj da remete evropski put Srbije. Mi kao zemlja kandidat radimo sve što je u interesu našeg naroda i zato su nas, mislim, i birali građani”, rekla je Joksimović.

Upitana da prokomentariše izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će se pre konačnog rešenja kosovskog pitanja konsultovati sa Putinom, Joksimović je rekla da je važno i mišljenje globalnih igrača, koji ne priznaju nezavisnost Kosova.

Joksimović je rekla da je ceo format dijaloga vezan za EU, koja je statusno neutralna, ali da je Priština naglasila da njih zanima isključivo stav SAD, koje su partner iz „susedne sobe” u celom dijalogu i čije se mišljenje kao velike sile uvažava, a koja je priznala nezavisnost Kosova.
„U tom smislu je važno i mišljenje drugih važnih globalnih igrača koji nisu priznali nezavisnost Kosova“, rekla je Joksimović.

Ona je navela da je proces dijaloga Beograda i Prištine počeo onog trenutka kada je iz UN prebačen na nivo EU, koja je glavni medijator, te istakla da to više nije bilateralan proces već deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, jer je u njima angažovana i šefica evropske diplomatije.

Ona je navela da čvrsto veruje i navija za to da EU dobije jedan novi impuls i snagu da pomogne u nalaženju zajedničkog rešenja, te istakla da je svima u interesu da se nastavi dijalog nakon što, istakla je, budu ukinute takse na srpske proizvode.

Izvor: Tanjug