J. Joksimović: Priština i Tirana urušavaju temelje Evrope

31. decembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Priština i Tirana urušavaju temelje Evrope

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je izjava predsednika Vlade u Prištini Ramuša Haradinaja - da granica Kosova prema Albaniji više ne postoji, istovremeno i zabrinjavajuća i upozoravajuća, jer predstavlja početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu „celu i slobodnu“.

Time se, prema njenim rečima, istovremeno i atakuje i urušava multietnički princip i evropski poredak mira i stabilnosti, u regionu.

Jadranka Joksimović je, u izjavi za Tanjug, ukazala da su najavom Haradinaja na najbrutalniji način ugroženi i evropski poredak zajedničke bezbednosti, demokratija, vladavine prava, socijalna tržišne privrede, vrednosti i slobode, u kojoj je bezbednost nedeljiva, a slobode zasnovane na punom poštovanju svih ljudskih prava.

Ona je, takođe, upozorila da izjava Haradinaja opasno i ozbiljno otežava i, pored ostalih jednostranih i protivpravnih poteza Prištine - kršenje CEFTA sporazuma, SSP i drugih regionalnih ugovora - nastavak dijaloga.

Jadranka Joksimović stoga očekuje da EU na jasan način stavi do znanja da zajedničke aktivnosti Tirane i Prištine nisu u saglasju da temeljnim vrednostima na kojima insistira i koje afirmiše Evropa.

Izvor: Tanjug