J. Joksimović: Nemačka pouzdan i važan razvojni partner Srbije u procesu evropskih integracija

05. decembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Nemačka pouzdan i važan razvojni partner Srbije u procesu evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Nemačka pruža razvojnu pomoć Srbiji, ne samo na putu evropskih integracija, već i kroz konkretne projekte.

Neki od njih su rehabilitacija i proširenje kapaciteta hidroelektrane Bajina Bašta, hidroelektrane Zvornik, uvođenje sistema daljinskog grejanja u 21 opštini, uvođenje sistema otpadnih voda u 24 opštine, zatim implementiranje sistema energetske efikasnosti u pet škola u Srbiji.
To su važne stvari koje na najbolji način pomažu održivi razvoj gradova i opština, istakla je Joksimović.

Ona dodaje da nije reč samo o novcu, već i o političkoj poruci da Nemačka ozbiljno računa na Srbiju, da želi da naša zemlja u trenutku kad postane članica EU bude socijalno i ekonomski razvijena i približena standardima EU i da se uklopi u zajedničke politike unije.
To nije samo izraz solidarnosti, već i političke odluke da se na one zemlje na koje se ozbiljno računa kao važne i strateške partnere uloži, da se pomogne ukupan razvoj, kazala je Joksimović.

Srbija je to koristila na odgovoran način, navela je ona i istakla da je Nemačka, uz sve političke razlike koje postoje, ostaje pouzdan, stabilan i značajan partner za Srbiju.

Podsetila je i da je Nemačka najveći pojedinačni bilateralni donator razvojne pomoći, kao i da nemački investitori ulažu u Srbiju.
Uz tu kombinaciju razvojne pomoći plus investicije koje dolaze, mislim da možemo da govorimo o stabilnom i pouzdanom partneru ne samo na putu evropskih integracija, već i u bilateralnim odnosima“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug