J. Joksimović i Alt: Stabilnost regiona interes Srbije i EU

04. decembar 2018. | Beograd

J. Joksimović i Alt: Stabilnost regiona interes Srbije i EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanikom nemačkog Bundestaga Renatom Alt o bilateralnim odnosima dve države, budućim aktivnostima Srbije u procesu evropskih integracija, situaciji u regionu i drugim važnim temama.

Ministar je obavestila Renatu Alt da je Srbija jasno opredeljena da nastavi sa procesom pristupanja EU, prevashodno zbog želje da primenom evropskih normi i standarda reformiše i modernizuje državu koja će, kao takva, prioritetno biti u funkciji građana. Navela je da bi radi zaštite i očuvanja kredibiliteta politike proširenja EU trebalo da podrži proces pristupanja, zasnovan na poznatim kriterijumima iz Kopenhagena.  

Joksimović je istakla da naročit značaj za državu imaju reforme, pre svega, u poglavljima 23 i 24, a tiču se vladavine prava i da su reforme u tim oblastima najzahtevnije. 

Naglasila je da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije, koja se pozitivno odredila prema aktivnostima Srbije, oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate. Ukazala je i da je Srbija proces ustavnih izmena u oblasti pravosuđa sprovela dublje i obuhvatnije od mnogih, što može da postane model za ostale kandidate u pristupnom procesu. 

Ministar je ukazala i na značaj reformi u ostalim oblastima, posebno ekonomiji, koje su rezultirale povećanjem inostranih investicija, većim upošljavanjem, privrednom stabilnošću, jer, kako je naglasila, ekonomski snažan region važan je za našu državu.

Joksimović je rekla da je očuvanje regionalne stabilnosti i saradnje, posebno zbog pozitivnih ekonomskih parametara, imperativ Srbije, i da nam destabilizacija prilika svakako nije u interesu. Ocenila je da odluka Prištine o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH, a sve uz podršku zvanične Tirane, predstavlja urušavanje temeljnih vrednosti EU i stabilnosti regiona, što bi moglo da predstavlja i dugoročan evropski problem. Stoga, ministar očekuje da EU utiče na promenu antievropskog ponašanja Prištine, koje je posebno iskazano idejom stvaranja pakta protiv Srbije koji bi uključio i Hrvatsku, Crnu  Goru i Makedoniju.  

Poslanik Bundestaga Renata Alt naglasila je da Nemačka pažljivo prati dešavanja u regionu i da je zainteresovana da se očuvaju mir i stabilnost. Konstatovala je da je proces evropskih integracija složen i zahtevan upravo zbog iskustava sa državama EU koje nisu bile spremne za prijem.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dve države na visokom nivou i da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje. Navedeno je da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i da je, u poslednjih 15 godina, ta država - kao naš najveći bilateralni donator, opredelila više od 1,8 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt

Ministar J. Joksimović i Alt