J. Joksimović: Poziv na pakt protiv Srbije antievropski i neprijateljski

02. decembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Poziv na pakt protiv Srbije antievropski i neprijateljski

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da najava Envera Hodžaja o tome da će inicirati regionalni pakt protiv Srbije „jasno proizilazi iz prethodne nedelje potpisanih aktivnosti i zajedničkih izjava Prištine i Albanije, koje započinju program ujedinjenja Albanaca“.

Joksimović je u izjavi za Tanjug rekla da oni za to traže podršku, pre svega, u zemljama na koje misle da mogu da ostvare politički pritisak zbog brojne albanske nacionalne manjine, a Hrvatskoj to predlažu da bi dobili legitimitet kroz podršku jedne države članice EU.
„Planovi su jasni i nedvosmisleno izvrgavaju ruglu ceo evropski koncept regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, i dovešće do ugrožavanja bezbednosti, a samim tim i evropske perspektive regiona“, rekla je Joksimović komentarišući izjavu zamenika premijera Vlade u Prištini.

Ona ukazuje da to i ne čudi, jer dolazi od Prištine koja se, kako kaže, lažno zaogrnula evropskim aspiracijama, podržana Albanijom, jer „evropski put je očigledno samo lažna trasa kojom su želeli da prikriju prave namere za destabilizacijom regiona i Evrope“.
„Ovaj poziv na pakt je trenutak kada i EU i Srbija mogu da vide, oko iskrenosti regionalne saradnje, da je car go, i da sve priče o regionalnoj saradnji od početka jesu samo instrument neiskrene politike usmerene na taktički prelaz do ciljeva koji su, u suštini neprijateljski prema regionalnoj saradnji i miru“.

Joksimović je istakla da je Srbija jasno opredeljena za regionalnu saradnju i mir, i za poštovanje temeljnih evropskih vrednosti i napretka, kao i da je to predsednik Vučić nebrojeno puta pokazao.
„Očekujem da EU reaguje na ovakve neprijateljske inicijative kojima se evropski poredak mira i stabilnosti napada i ugrožava“, istakla je Joksimović.

Ona je navela i da će Srbija nastaviti da najozbiljnije i najaktivnije deluje institucionalno i koristeći sve mehanizme i instance za zaštitu interesa građana u regionu, a kojima se preti paktovima i destabilizacijom, umesto da se radi na opštem razvoju i napretku svih, posebno mladih ljudi.

Izvor: Tanjug