J. Joksimović: Srbija će odlučno delovati, institucionalno i diplomatski

29. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Srbija će odlučno delovati, institucionalno i diplomatski


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je večeras da ne možemo da dobijemo nikakvu odštetu zbog mera Prištine, zbog čega su ih, upravo, prištinske vlasti i uvele, ali da će Srbija sve ostale mehanizme koji su joj na raspolaganju pokrenuti kako bi zaštitila svoje interese.

Joksimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, rekla da Priština, kao entitet samoproklamovane državnosti, nije članica brojnih međunarodnih organizacija i merama poručuje Srbiji, ali i EU, da želi da oni reše probleme u ime takozvanog Kosova i vrši pritisak i na Uniju.
„To je, između ostalog, jedan od političkih motiva za ovu potpuno neekonomsku i politički motivisanu meru, koja je usmerena protiv interesa Srbije, ali i BiH, a pre svega protiv interesa građana na KiM. Najviše Srba, ali i Roma, Goranaca, Albanca, koji su taoci režima i politike koja se odmetnula od evropskih vrednosti”, rekla je ministar.

Podsetila je da je Beograd pokrenuo proces diskusije o problemu unutar CEFTE, koja nema način da preduzme direktne mere protiv neke od partnera, i da će se ići na arbitražu, ukoliko se problem ne reši u predviđenom roku.

Joksimović je ukazala da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ključni dokument koji je prekršen antievropskim merama Prištine.
„Kada Albanci spaljuju srpsku robu, oni spaljuju evropske vrednosti slobodne trgovine“, podvukla je.

Kako je rekla, Priština je 2015. godine potpisala SSP sa EU, i to je njihov domet mogućeg ugovornog odnosa sa Unijom, s obzirom da pet država članica nije priznalo Kosovo.
„Mi ćemo na aktivan, diplomatski način pokrenuti to pitanje, nadamo se uz podršku zemalja koje nisu priznale takozvano Kosovo i koje će biti otvorene da podrže ne samo regionalnu saradnju, već i temeljne evropske vrednosti”, rekla je Joksimović.

Dodala je da je Srbija delovala u tri pravca, ali ne i unilateralno, već kao odgovorna država, koja doprinosi poretku mira i bezbednosti.

Joksimović je navela da ćemo se obratiti i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savetu Evrope, kada su u pitanju ljudska prava, sloboda, teritorijalni integritet
„Odštetu teško da ćemo dobiti, ali ćemo sve ostale mehanizme pokrenuti i institucionalno ćemo odgovoriti na sve što neki drugi rade“, poručila je Joksimović.

Ukazala je da je i BiH na udaru mera Prištine.
„Albanski premijer Edi Rama kaže da su mere odmazda za agresivnu diplomatiju Srbije. Kada naprave carinsku uniju sa Prištinom, hoće li i oni da nam uvedu 100 odsto takse? Je l' se tako ponašaju suverene države u regionu? Mislim na Albaniju, ne na Prištinu, naravno“, rekla je Joksimović.

Mere Prištine podrivaju regionalnu stabilnost i mir, a EU pokazuje da nije spremna da zaštiti svoje vrednosti.
„Nemoć može da izazove neželjene posledice“, upozorila je Joksimović, ali i dodala da Srbija, kao odgovorna zemlja, ostaje pouzdan partner EU.

Izvor: Tanjug