J. Joksimović: Reforma pravosuđa u skladu sa evropskom praksom

29. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Reforma pravosuđa u skladu sa evropskom praksom


Reći da se ne radi ništa po pitanju reforme pravosuđa, efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti nije tačno, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu.
 
Joksimović je, govoreći o ustavnim amandmanima, rekla da je Srbija, ako se uporedi praksa drugih zemalja kandidata, imala najtransparentniji i najinkluzivniji proces javne debate u tri kruga, u koju su uključene sve zainteresovane strane, uz učešće Venecijanske komisije, tela koje je referentno da proceni da li su ustavni amandmani u skladu dobrom evropskom praksom.
Istakla je da je Venecijanska komisija naglasila da su ispunjene sve najbolje pravne prakse.

Ona je pomenula Ustav iz 2006. godine koji nije ni bio na javnoj raspravi, te istakla da je tokom 2009, 2010, 2011. godine Evropska komisija konstatovala ogroman broj zaostalih slučajeva i pritisak na izbor nosilaca pravnih funkcija.

Ministar je podsetila i da je Srbija usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći za najugroženije i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji su godinama kasnili.
Istakla je i da veruje da će zakon o sprečavanju korupcije uskoro biti u skupštinskoj proceduri, budući da je Evropskoj komisiji dostavljen u julu ove godine i da će ići pred GREKO.

Ona je navela da nije tačna konstatacija da se ne radi ništa po pitanju reforme pravosuđa, efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti.

Komentarišući navode poslanika o debati u prištinskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine, Joksimović je rekla da se u tom parlamentu ne raspravlja o dijalogu, već da se predstavnici takozvane Vlade Kosova, njihovim poslanicima obraćaju samo onda kada traže podršku za delegitimizaciju i rušenje Briselskog dijaloga.
„Tamo nema debate o potencijalnom rešenju, već samo legitimišu uništavanje Briselskog dijaloga, što ova Vlada kao odgovorna vlada jedne relativno male države, ali koja hoda na visokim i stabilnim potpeticama principa, nikada nije radila”, istakla je Joksimović.

Izvor: Tanjug