Odobrena lista projekata predloženih za finansiranje u okviru Drugog poziva iz Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija

27. novembar 2018. | Pirot

Odobrena lista projekata predloženih za finansiranje u okviru Drugog poziva iz Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija

Šesti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020 održan je 26. novembra 2018. godine u Pirotu. Sastankom je predsedavala Valentina Vidović, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije dok je Denica Nikolova, zamenica ministra za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske kopredsedavala sastankom.  

Tokom sastanka je predstavljen napredak u implementaciji Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020, kao i rezultati ocenjivanja predloga projekata po Drugom pozivu za podnošenje predloga projekata Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020. Odobrena je lista projekata predloženih za finansiranje u okviru Drugog poziva. 

Od 235 pristiglih predloga projekata, 171 je prošao proveru administrativne usaglašenosti i prihvatljivosti. Od tog broja, 140 predloga je dobilo minimum 65 bodova tokom tehničke provere i provere kvaliteta. Na osnovu rangiranja, predloženo je da se finansira 41 projektni predlog sa ukupnim traženim budžetom od 12 712 316,27 evra, kao što sledi: 

  • po prioritetnoj osi 1, Održivi turizam, predloženo je finansiranje 15 projekata sa ukupno traženim budžetom od 3 497 611,23 evra; 
  • po prioritetnoj osi 2, Mladi, predloženo je finansiranje 9 projekata sa ukupno traženim budžetom od 1 328 962,92 evra; 
  • po prioritetnoj osi 3, Životna sredina,  predloženo je finansiranje 17 projekata sa ukupno potrebnim budžetom od 7 885 742,12 evra.

Liste predloga projekata privremeno odobrenih za finansiranje od strane zajedničkog nadzornog odbora možete naći ovde:

Svi kandidati će o rezultatima ocenjivanja i dobijenim bodovima biti obavešteni zvaničnim pismom. 

25 predloga projekata su u grupi projekata mekih mera, a 16 su investicioni projekti. Ukupno 49 projektnih partnera su iz Bugarske, a 44 iz Srbije, dok je vodećih partnera 25 iz Bugarske i 16 iz Srbije. 

Grafik ispod prikazuje distribuciju projektnih partnera po tipu organizacije:

Site Image

99 projektnih predloga nalazi se na rezervnoj listi po redosledu prema bodovima dobijenim tokom tehničke provere i provere kvaliteta. 

Razmatran je i odobren mandat Upravljačkom telu za postupak predugovornih procedura sa privremeno odobrenim projektima. Do kraja 2018. i početkom 2019. godine, biće obavljani predugovorni postpupci u okviru Drugog poziva, uključujući: posete investicionim projektima, proveru dvostrukog finansiranja, proveru državne pomoći za bugarske partnere, optimizaciju budžeta i pripremu ugovora o subvencijama. 

Nakon završetka sastanka Zajedničkog nadzornog odbora, članovi ZNO su posetili tvrđavu „Kale“ u Pirotu koja je rekonstruisana u okviru projekta „Konzervacija, revitalizacija i izložbene postavke Rane Hrišćanske Bazilike i srednjovekovne tvrđave u prekograničnom regionu”, ref. no. CB007.1.11.124.

Izvor: Sajt Interreg - IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska - Srbija