J. Joksimović: Reakcije EU su u redu, ali šta će biti rezultat toga

22. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Reakcije EU su u redu, ali šta će biti rezultat toga

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Evropska unija oštrije reagovala na povećanje taksi na proizvode iz centralne Srbije za sto odsto, nego kada ih je Priština povećala za deset odsto, međutim, istakla je da je pitanje šta će biti odgovor na te reakcije.

Joksimović je podsetila da je EU garant sprovođenja Briselskog sporazuma i da je to još jedan argument koji ukazuje na neophodnost reakcije Brisela.

„Pitanje je kako CEFTA aranžman može da „prisili” predstavnike Kosova da povuku ovakvu meru. Mislim da se odgovor nalazi u tome da je to politička, a ne ekonomska odluka. Zbog toga smo i tražili da zvaničnici EU reaguju na takve poteze”, rekla je Joksimović novinarima.

Ona je navela i da je sada jasna manjkavost u političkoj volji Prištine da se dijalogom dođe do rešenja.

Na pitanje da li očekuje da će Priština povući takse, Joksimović je rekla da će „oni koji plediraju na bilo kakvu ozbiljnost u nastavku dijaloga morati da pokažu spremnost da poštuju preuzete obaveze“.

Joksimović ističe da je od početka jasno da se radi o političkoj odluci i da nema mesta da se analizira da li postoji neki ekonomski razlog, a čak i onda, kada je Priština povećala takse za deset odsto, i tada su, ističe Joksimović, prekršili CEFTA sporazum.

Smatra i da se odlukom Prištine podriva regionalna stabilnost, kao i da se direktno ugrožava proces dijaloga Beograda i Prištine, jer su povećanjem taksi pokazali da nisu spremni za ispunjavanje preuzetih obaveza.

Joksimović je ukazala da građani trpe najveću štetu od nerazumnih i jednostranih poteza Prištine, koja je pokazala da je građani KiM uopšte ne zanimaju, pa se, stoga, postavlja pitanje njenih pravih namera.

„To je poruka koja je vrlo ozbiljna i koju ne treba potceniti. Ima za cilj da isprovocira neku prejaku reakciju Beograda. Mislim da je predsednik (Aleksandar) Vučić u razumnom, racionalnom, ali nedvosmislenom i jasnom tonu, poručio da Srbija na ovakve provokacije neće nasedati, ali da će tražiti zaštitu međunarodnih sporazuma i promenu atmosfere, ako žele nastavak dijaloga, a Beograd je dijalogu posvećen”, rekla je ona.

Izvor: Tanjug