J. Joksimović i Huber: Švajcarska pouzdan i značajan razvojni partner Srbije

05. novembar 2018. | Beograd

J. Joksimović i Huber: Švajcarska pouzdan i značajan razvojni partner Srbije


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa zamenikom direktora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju SDC i šefom za saradnju sa Istočnom Evropom Rut Huber. Razgovarale su o dosadašnjoj i planovima za buduću saradnju koji bi - osnaživanjem efikasnijeg funkcionisanja institucija i kroz podršku reformama koje sprovodimo, trebalo da doprinesu procesu evrointegracija.

Jadranka Joksimović zahvalila je na dosadašnjoj pomoći kojom Švajcarska - iako nije članica EU, doprinosi pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Posebno je akcentovala činjenicu da je ta država jedan od najznačajnijih bilateralnih i istovremeno razvojnih donatora.

Ministar je upoznala zamenika direktora SDC Rut Huber sa dostignućima procesa reformi, posebno kroz jačanje institucija i primenu evropskih standarda, čime se - kako je naglasila, unapređuju demokratske norme i modernizuju država i društvo.

Tokom razgovora, posebno je ukazano na neophodnost zajedničkog angažovanja na jačanju sposobnosti opština i gradova za korišćenje razvojnih fondova, a u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama.  

Zamenik direktora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju SDC i šef za saradnju sa Istočnom Evropom Rut Huber iskazala je spremnost Švajcarske da doprinese napretku Srbije u procesu evropskih integracija i pohvalila aktivnosti na definisanju višegodišnjeg planskog dokumenta za finansiranje iz sredstava razvojne pomoći.

Objasnila je da je švajcarska Strategija saradnje sa Srbijom - čiji ukupan budžet za period 2018 - 2021. iznosi 95 miliona evra, prevashodno usredsređena na tri oblasti - upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, odnosno održivu energiju i otporne gradove, a radi intenziviranja reformi i bržeg razvoja.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

Rut Huber i J. Joksimović

Rut Huber i J. Joksimović

 

Rut Huber i J. Joksimović

Rut Huber i J. Joksimović

 

J. Joksimović

J. Joksimović