J. Joksimović: Sredstva iz fondova EU neće biti manja

24. oktobar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Sredstva iz fondova EU neće biti manja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila je danas publikaciju „Vodič za korišćenje EU fondova u Srbiji - IPA 2 (2014-2020)“ na Sajmu knjiga, a na pitanje novinara da li je obišla Sajam, na kome je i štand „Velika Srbija”, gde lider SRS Vojislav Šešelj predstavlja svoje knjige, ona je rekla da se ničega iz svoje političke prošlosti ne stidi.
„Nisam stigla ništa da obiđem još. Vidim da implicirate na to da sam bila u SRS čiji se štand sada nalazi na Sajmu, a ja sam svoj posao uvek časno i odgovorno radila i ne stidim se ničega”, rekla je Joksimović.

Ona je navela da je uvek radila ono što je smatrala da je dobro za Srbiju, te da nikome ništa nije „na nepošten način podmetnula, ni uradila, ni napisala”.
„Mislim da sam to svojim radom dokazala, a ako imate bolji argument kojim ćete pokušati da me diskreditujete ja bih volela da čujem, jer ja kritike obožavam”, istakla je ona. Kako kaže, bolje je da se nekim drugima postavlja pitanje šta su radili tokom svoje političke karijere budući da je ona uvek radila „časno i pošteno”.

Upitana za sredstva u okviru IPA 3 fondova, Joksimović je rekla da se mora videti na koji način će ti fondovi biti koncipirani, te da li će sredstva biti opredeljena sektorski ili po državama kandidatima. Dodaje, da Srbija uveliko učestvuje u tom procesu i daje svoja mišljenja, ali da krajnje  odluke ne zavise od nas.
„Važno je da znamo da nam novac stoji na raspolaganju, kao i da moramo da jačamo kapacitete, posebno na lokalu, da ne tražimo sredstva iz budžeta za ono što ne mora da bude finansirano iz budžeta, jer postoje evropski fondovi”, objasnila je ona.

Podvlači, da će biti dobro ukoliko novca bude više, ali da je sigurno da ga neće biti manje.
„Treba biti realan, s obzirom na izlazak Velike Britanije iz EU, koja je bila veliki kontributor, ali ti iznosi svakako neće biti manji, što mislim da je najvažnije”, rekla je ona dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici dodao da je za naredni ciklus, do 2021. godine, odnosno IPA 3, u Evropskoj komisiji predloženo povećanje sredstava za 20 odsto, ali da konačna odluka nije doneta.

Izvor: Tanjug