J. Joksimović: Evropske integracije najbolja razvojna agenda svake države

24. oktobar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Evropske integracije najbolja razvojna agenda svake države


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da su evropske integracije najbolja reformska agenda za svaku zemlju, nezavisno od toga kada će ona postati članica EU i da li će EU do tada pretrpeti određene transformacije. Joksimović je na Sajmu knjiga gde je predstavila publikaciju „Vodič za korišćenje EU fondova u Srbiji - IPA 2 (2014-2020)”,  navela da će se Srbija, kao ozbiljna i zrela država, prilagoditi promenama kroz koje EU prolazi.
„Do kraja austrijskog predsedavanja mislim da ćemo otvoriti još nekoliko poglavlja za koja smo spremni. U potpunosti smo spremili sedam pregovaračkih pozicija i verujem da ćemo otvoriti najmanje tri poglavlja do kraja ovde godine“ rekla je Joksimović i dodala da će to omogućiti da se svaka pojedinačna oblast uređuje „kao što je Vlada i obećala građanima”.

Publikacije koje su predstavljene treba građanima da približe rad Ministarstva i Vlade, objašnjava ona, ali i da informišu o tome šta znači status kandidata i šta su obaveze i koristi koje on sa sobom nosi. Kako kaže, to će doneti bolje razumevanje korišćenja evropskih fondova, ali i formiranje društva koje može da koristi sve prilike koje mu EU daje, kako na republičkom, tako i na nacionalnom nivou.

„Koliko god da energije ulažemo u pregovore sa EU, kako bi postigli standarde o kojima svi pričamo kao o standardima koji su neophodni našoj državi, a nisam sigurna da smo uvek spremni da se ponašamo po tim standardima, toliko isto napora ulažemo mi u Ministarstvu i ja kao ministar da pokažemo koliko je važno da koristimo pretpristupne fondove. Tako, kada postanemo članica EU za pet, sedam, deset godina, bićemo u mogućnosti da koristimo jako velike strukturne i kohezione fondove EU za dobrobit ukupnog razvoja društva”, navela je ona.

Kako kaže, razume evroskepticizam, ali tvrdnje da građani neke članice EU žive lošije nego što su živeli pre pristupanja nisu istinite, niti imaju utemeljenje u činjenicama.
„Priče da će nam biti bolje ako nismo u EU jednostavno ne stoje. To pokazuje iskustvo svih onih koji su postali članice, a važan deo toga su evropski fondovi koji služe za smanjivanje nejednakosti evropskih regiona, a to je i naš cilj da smanjimo nejednakosti u regionima u Srbiji“, istakla je ona i dodala da je ambicija da svaki okrug i region u Srbiji identifikuje svoj potencijal, razvojnu mogućnost i da „umesto da se zadužujemo i uzimamo kredite koristimo ono što nam je na raspolaganju kroz evropske fondove”.

 Joksimović kaže da biti ministar za evropske integracije u Srbiji nije nikada bio lak posao, te da njen posao nije da bude omiljena, ni u Srbiji, ni u Briselu.
„Što ste manje omiljeni i u Srbiji i u Briselu, to znači da bolje radite svoj posao“ rekla je ona i pojasnila da se u Briselu treba boriti za zaštitu interesa svoje zemlje i ne prihvatati uvek sve, dok na „domaćem terenu“ treba koordinirati procese i govoriti šta je dobro, a šta loše i šta može bolje.

„Biti ministar za evropske integracije nije stvar popularnosti, nego posvećenog rada, vrlo teškog i napornog. Evropske integracije su najbolja reformska agenda za svaku zemlju i to je nezavisno od toga kada ćete postati članica i da li će EU pretrpeti određene transformacije“, rekla je ona.

Joksimović je podsetila da je EU ubedljivo najveći donator Srbije, te da se svake godine u našu zemlju kroz bespovratnu pomoć donira 200 miliona evra kroz IPA fondove.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da su objavljene publikacije veoma korisne i takođe istakao da je EU prvi donor, investitor i trgovinski partner Srbije. Evropska unija nisu samo fondovi, podvlači on, već i vrednosti poput demokratije, slobode medija, sigurnosti, zaštite životne sredine, slobodnog kretanja...
On je izrazio želju da Srbija održi svoju posvećenost na putu ka EU, te da prođe kroz sve transformativne procese i „oseti sve dobre efekte tog puta“.

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov osvrnuo se na mitove  u vezi sa pristupanjem EU i poručio građanima Srbije da nema straha od toga da će im identitet biti ugrožen, te da su oni kao članica EU zadržali i ćirilicu i rakiju.
„Sve nacije koje uđu u EU žive bolje i mislim da sve komšije Srbije koje su u EU, predstavljaju najbolji primer za to da građani polako, ali stabilno žive sve bolje i bolje“, rekao je Vlajkov i dodao da je veliki napredak ostvaren kada je u pitanju Srbija, te ocenio da je Ministarstvo za evropske integracije najaktivnije u Vladi.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

S. Fabrici, J. Joksimović

S. Fabrici, J. Joksimović

 

S. Fabrici, J. Joksimović

S. Fabrici, J. Joksimović

 

 J. Joksimović na Sajmu knjiga

J. Joksimović na Sajmu knjiga

 

S. Fabrici

S. Fabrici

 

 J. Joksimović na Sajmu knjiga

J. Joksimović na Sajmu knjiga