Sombor domaćin ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje

22. oktobar 2018. | Sombor

Sombor domaćin ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje

Dan evropske saradnje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020, obeležen je 17. oktobra u Domu za decu i omladinu Miroslav Mika Antić u Somboru Reč je o programu Evropske teritorijalne saradnje koji uspostavlja i podstiče saradnju četiri županije istočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije s ukupnim budžetom od 40 miliona evra, što uključuje IPA sredstva i sredstava država učesnica u Programu.                                                  

„Dan evropske saradnje je manifestacija posvećena regijama Evrope koje rešavaju razvojne izazove nezavisno o državnim granicama. Današnjom proslavom u Somboru ukazujemo na koristi i rezultate 23 projekta koje zajednički sprovode partneri iz Hrvatske i Srbije. Kroz projekte svedočimo kako ove dve države zajednički napreduju i postaju deo evropske priče o uspehu i razvoju“,  poručio je Josip Malogorski, zamenik direktorke Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koja je Upravljačko telo Programa.

Tema ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje je promovisanje kulturnih različitosti, i u skladu sa tim su organizovani zabavni i edukativni događaji širom Evrope. Sa idejom uvažavanja uloge dece i mladih u izgradnji budućnosti EU, proslava u Somboru uključila je decu iz doma Miroslav Mika Antić Sombor i SOS dečijeg sela Ladimirevci iz Hrvatske. Događaj je zamišljen kao svojevrsna prekogranična likovna kolonija sa celodnevnim aktivnostima bojenja majici i platna i oslikavanja zida koji povezuje znamenitosti Osijeka i Sombora u jedinstveni mural.

„Ovogodišnji, sedmi po redu Dan saradnje, s temom zajedno bojimo našu budućnost, posvećen je deci i mladima i njihovim iskustvima odrastanja u ovim delovima Hrvatske i Srbije. Želimo učenjem, crtanjem i bojenjem na zabavan način uvažiti različitosti koje nas spajaju i oslikati saradnju između Hrvatske i Srbije. Isto tako želimo čuti njihove nade, ali i strahove, kako bi novim projektima i saradnjom izgradili sigurnu budućnost za njih“, rekao je Josip Malogorski.                                                                         

„Zaista nam je zadovoljstvo da danas zajedno proslavimo Dan evropske saradnje, koji se već sedmu godinu za redom obeležava u preko 40 zemalja Evrope. Ovaj događaj je sjajna prilika da predstavimo naš program saradnje, podignemo svest ljudi o mogućnostima koje je kroz ove programe moguće sprovoditi, kao i da učinimo vidljivijim rezultate našeg zajedničkog rada. Ovo je, na neki način, godišnji podsetnik koliko nam je sardanja svima važna“, istakla je Valentina Vidović, šef Odseka za programe prekogranične saradnje i nadzor nad sprovođenjem projekata tehničke pomoći za programe sa članicama EU.

Osim Josipa Malogorskog, na Danu evropske saradnje učestvovali su predstavnici Nacionalnih tela programa prekogranične saradnje: Valentina Vidović, Šef Odseka za programe prekogranične saradnje i nadzor nad sprovođenjem projekata tehničke pomoći za programe sa članicama EU, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Dragana Otašević, rukovodilac Odeljenja za prekograničnu saradnju s državama nečlanicama EU, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske.

Više informacija o programu dostupno je na http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/.

Više informacija o Danu evropske saradnje u Somboru možete pronaći na službenoj stranici: https://www.ecday.eu/web/.

Dan evropske saradnje u Somboru

Dan evropske saradnje u Somboru

 

Dan evropske saradnje u Somboru

Dan evropske saradnje u Somboru

 

Dan evropske saradnje u Somboru

Dan evropske saradnje u Somboru

 

Dan evropske saradnje u Somboru

Dan evropske saradnje u Somboru

 

Dan evropske saradnje u Somboru

Dan evropske saradnje u Somboru