Sednica Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU - Srbija

17. oktobar 2018. | Niš

Sednica Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU - Srbija


Na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropska unija - Republika Srbija, koja je danas održana u Nišu, govorilo se pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, kao i uticaju koji pregovori imaju na subnacionalni nivo vlasti. Drugi deo zasedanja bio je posvećen turizmu kao katalizatoru boljeg života na lokalnom nivou.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Mihajilo Dašić istakao je značaj učešća predstavnika lokalnih vlasti, AP Vojvodine i grada Beograda u radu ovog Komiteta, koji se pre svega odnosi na doprinos pronalaženju odgovarajućih rešenja za bolje funkcionisanja vlasti na subnacionalnom nivou. Ministarstvo za evropske integracije kao institucija odgovorna za rukovođenje Pregovaračkom grupom za poglavlje 22, koje se bavi regionalnom saradnjom, posebnu pažnju posvećuje upravo saradnji sa predstavnicima regionalnih i lokalnih samouprava, istakao je Dašić.  

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine i njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji, s jedne strane, i Komiteta regiona EU, s druge, kao i njihova priprema za učešće u radu Komiteta regiona EU, nakon stupanja u članstvo EU.