J. Joksimović: Mekalister dolazi da čuje komentare Srbije

04. oktobar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Mekalister dolazi da čuje komentare Srbije


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister večeras će se u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Mekalister dolazi u Beograd kako bi čuo komentare i mišljenje Srbije na nacrt rezolucije o napretku na evropskom putu, rekla je za RTS ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da je reč o redovnoj poseti Mekalistera koji nije samo izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, nego je i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

Ministar objašnjava da se sada na osnovu izveštaja o napretku iz aprila priprema rezolucija o napretku Srbije.

Kako je navela, rezolucija sadrži i političke komentare i ocene o tome kako se sprovode reforme, a Mekalister dolazi da čuje mišljenje Srbije na predloge amandmana koje su evroposlanici dali.

„Oni koji poznaju region vide koliko je Srbija uložila u dijalog“

Ministar navodi da su Dejvid Mekalister i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes retki zvaničnici koji su otvoreno rekli da treba podržati svako rešenje za Kosovo do kojeg dve strane dođu.

Kaže da je Mekalister često u regionu i da, kada sedite u kancelariji i čitate izveštaje, ne možete da poznajete situaciju i zbog toga je čest birokratski govor.

„Ali oni koji su ovde i poznaju region, vide koliko je Srbija uložila u proces dijaloga i pomirenja i koliko se drugi na neadekvatan način ponašaju“, kaže Joksimovićeva.

Joksimovićeva kaže da mnogi poslanici u EP nisu pratili šta je u međuvremenu urađeno u Srbiji i šta je usvojeno od zakona. Predsednik će Mekalistera o tome informisati večeras a i ona će se sa njim sastati sutra.

„Stalno radimo posao, naše je da izveštavamo i da promovišemo ono što Srbija radi", rekla je Joksimovićeva.

Ukazuje da je Evropski parlament institucija koja, pored saodlučivanja sa drugim institucijama, predstavlja najveći debatni forum u Evropi gde se kreira javno mnjenje.

Na pitanje o tome što se pohvale za Srbiju odnose na napredak u ekonomiji, reformu javne uprave, odnos prema migrantskoj krizi, stalni angažman u vezi sa Kosmetom, a zamerke na reformu pravosuđa i stanje u medijima, ministar ističe da su to uobičajene teme i dodaje da svugde ima napretka.

Pošto su najveći broj amandmana podneli poslanici iz Hrvatske i Slovenije, ministar kaže da su komšije zainteresovane za evropski put Srbije, ali da ima mnogo amandmana koji su nastojali da bilateralne stvari uključe u rezoluciju.

Ona ne veruje da će ti amandmani proći i navodi da očekuje izbalansiranu i dobru rezoluciju.

Evrointegracije stvar procedura“ 

Govoreći o tome što se Srbija poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, Joksimovićeva je istakla jednu formulaciju koja joj je bila zanimljiva: „hitno se pozivamo da progresivno usklađujemo“ spoljnu i bezbednosnu politiku.

Poručuje da je obaveza Srbije da do punopravnog članstva uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku, da postoje očekivanja pojedinih zemalja, ali da to ne može da bude formalan uslov jer su evrointegracije stvar procedura i „ako hoćete da budete relevantni morate da poštujete sopstvene procedure“.

Kada je reč o primedbama na bezvizni režim sa Iranom, Joksimovićeva kaže da je Srbija svesna zabrinutosti pojedinih država i podseća na zajednički rad sa nemačkom policijom i Fronteksom.

Ističe da su to stvari koje pokazuju odgovornost Srbije prema sebi i drugima. Međutim, navodi da su razlozi za bezvizni režim naše pravo političkih i ekonomskih interesa.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, ministar kaže da je pripremljeno pet poglavlja i da elemenata za napredak Srbije ima. Ukazuje da je mnogo onih koji ne žele napredak Srbije.

„Loša vest za njih - mi ne odustajemo“, poručuje Joksimovićeva.

Izvor: RTS

 

 

Ministar J. Joksimović u Dnevniku RTS -a

Ministar J. Joksimović u Dnevniku RTS -a