Od EU 63 miliona godišnje za jačanje prava ranjivih grupa

03. oktobar 2018. | Beograd

Od EU 63 miliona godišnje za jačanje prava ranjivih grupa

Srbija je prva zemlja van EU koja se priključila programu EU „Prava, jednakost i građanstvo“, zahvaljujući čemu je dobila pristup fondovima namenjenim dodatnom jačanju i osnaživanju prava ranjivih grupa, rečeno je danas na konferenciji u Beogradu.

EU je u tu svrhu za period od 2014. do 2020. godine, izdvojila 439 miliona evra, odnosno 63 miliona godišnje, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, na konferenciji na kojoj su o značaju tog koraka koji je Srbija napravila govorili i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Joksimović je ocenila da je učešće u programu EU važno i da je Srbija pristupom tom fondu pokazala da je kredibilan partner.

„Ovaj program je program u kome se Srbija tretira apsolutno kao i ostale zemlje članice EU, što pokazuje koliko smo vredno radili. Cilj je da se unapredi položaj svih, a možda je ovo najbolji program, jer targetira najugroženije grupe“, rekla je Joksimović.

Cilj konferencije bio je da se predstavnici civilnog društva, državnih institucija, nevladinog sektora, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), upoznaju sa mogućnostima za finansiranje projekata koji za cilj imaju unapređenje položaja ranjivih grupa poput invalida, Roma, žrtvi nasilja u porodici...

Izvor: Tanjug