Saopštenje o amandmanima na peti i sedmi potprojekat u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

02. oktobar 2018. | Beograd

Saopštenje o amandmanima na peti i sedmi potprojekat u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, potpisala je danas dva amandmana na postojeće sporazume u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojima se obezbeđuju stambena rešenja za dodatne porodice izbeglica i lica prognanih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ratovima devedesetih, kao i usluge projektovanja objekata čija će izgradnja biti finansirana iz narednih potprojekata Programa.

Prvi amandman, koji se odnosi se na peti potprojekat Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, omogućiće rešavanje stambenog pitanja za dodatnih 135 izbegličkih porodica stavljajući ukupan broj porodica koje će u okviru ovog  talasa biti zbrinute na 1.847. Za ove svrhe, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja obezbeđeno je dodatnih 2 465 515 evra, tako da ukupna vrednost bespovratnih sredstava koja su stavljena na raspolaganje putem ovog potprojekta iznosi 38 814 421 evro.

Amandman na sedmi potprojekat Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja podrazumeva proširenje obuhvata aktivnosti potprojekta, omogućiće finansiranje nabavke usluga za projektovanje novih stambenih objekata od oko 350 stanova. Na ovaj način, biće ostvareni preduslovi za obezbeđivanje dodatnih sredstava u okviru Programa za samu izgradnju.

Cilj Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja za za 26 898 najugroženijih izbegličkih porodica u regionu (74 hiljade lica), od čega preko 16 hiljada u Republici Srbiji koja ujedno predstavlja i najvećeg korisnika Programa. Najveći donator Programa je Evropska unija sa opredeljenih preko 230 miliona evra, a sredstva takođe obezbeđuju i SAD, Nemačka, Norveška, Italija i drugi donatori. Do ovog trenutka, Republici Srbiji je odobreno preko 110 miliona evra bespovratnih sredstava kroz 8 potprojekata i amandmana koje u skladu sa Zaključkom Vlade potpisuje Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.