J. Joksimović i Šib: Srbija pokazuje napredak u reformama

26. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović i Šib: Srbija pokazuje napredak u reformama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o evropskim integracijama Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom nivou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu evropskih integracija. Zahvaljujući na tome, ministar je istakla da je, u poslednjih 15 godina, ta država opredelila više od 1.6 milijardi evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte i našoj zemlji.  

Jadranka Joksimović upoznala je Tomasa Šiba sa planovima u procesu pristupanja. Očekuje da do kraja godine - do kada Austrija predsedava savetom EU, otvorimo neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni. Obavestila je ambasadora da su ranije pripremljene pregovaračke pozicije za poglavlja  9 - finansijske usluge, 18 - statistika, 17 - ekonomska i monetarna unija, da smo nedavno poslali pregovaračke pozicije za poglavlja 2 - sloboda kretanja radnika i 4 - sloboda kretanja kapitala i da su u pripremi još neka poglavlja.

Srbija, reformama koje se sprovode pridaje izuzetan značaj, jer su one - kroz primenu evropskih vrednosti, u funkciji poboljšanja standarda građana i izgradnje moderne države, rekla je Joksimovićeva. Ona i Šib, saglasni su da su u tom smislu, posebno važne reforme u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda. Ministar je naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Joksimović je obavestila Šiba da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da je u finalnoj pripremi Zakon o sprečavanju korupcije. To je, kako je navela, važan set zakona iz Poglavlja 23, što je od velikog značaja za države članice koje na osnovu napretka u ovim oblastima donose odluku o otvaranju novih.

Ambasador Tomas Šib potvrdio je da je Nemačka primetila napredak u Poglavlju 23, što će biti od značaja za odluku otvaranju drugih poglavlja.

Pohvalio je ekonomske reforme i stabilan makroekonomski okvir Srbije. Rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava evrointegracije Srbije - zasnovane na ispunjenju kriterijuma, pošto se - kako  je naveo, zalaganjem za stabilnost regiona - koja utiče i na stabilnost EU, odnosom prema procesu evropskih integracija i rezultatima reformi pokazala kao ozbiljan kandidat za članstvo u Uniji. Ukazao je i da se Srbija, konstruktivnim stavom prema migrantskoj krizi, terorizmu i drugim pitanjima važnim za EU, dokazala kao njen značajan i pouzdan partner.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Šib

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Šib

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sa ambasadorom Šibom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sa ambasadorom Šibom

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sa ambasadorom Šibom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sa ambasadorom Šibom