J. Joksimović: Sve veće zanimanje privrednika za sredstva iz EU fondova

24. septembar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Sve veće zanimanje privrednika za sredstva iz EU fondova

Mali privrednici iz Srbije pokazuju sve više interesovanja za oblasti i poglavlja koje se odnose na poboljšanje uslova i načina njihovog poslovanja, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je gostujući u emisiji „Biznis monitor“ na RTV Vojvodina kao najbolji primer tog interesovanja navela da danas privrednici ne moraju lično da idu u APR, već mogu da se registruju preko interneta, kao i da već postoje neke olakšice poput pojednostavljivanja procedure, smanjenja troškova, plaćanja poreza e-putem i slično.

„U tom smislu moram da kažem da postoji veliko interesovanje za naše Ministarstvo za evropske integracije od strane malih privrednika, koje zanima šta će u Poglavlju 20 značiti neki delovi. Oni sve više postaju zainteresovani i aktivno učestvuju u info sesijama, radionicama, treninzima i to nikada nisu bačene pare već ulaganje u znanje u informaciju, jer kroz nju mogu da postanu korisnici fondova EU koji postaju sve dostupniji malim i srednjim preduzećima“, rekla je Joksimović.

Govoreći o Poglavlju 20, koje se odnosi na industrijsku politiku i preduzetništvo, ministar je podsetila da je ono otvoreno u februaru prošle godine, što znači da je Srbija već u nekoj meri usklađena sa propisima i standardima EU koji znače i olakšavanje administrativnih procedura, smanjivanje troškova i taksi.
„Ono što je najznačajnije je da ćemo mi kao uslov za zatvaranje Poglavlja imati donošenje strategije industrijske politike, krovnog dokumenta industrijske politike koji će morati da bude usaglašen sa smernicama industrijske politike EU“, rekla je Joksimović.

Mala i srednja preduzeća su u EU tretirana kao kičma zdrave ekonomije i potencijala za rast i razvoj - što je Srbija prepoznala, ocenila je Joksimović.

Objasnila je da kroz uvođenje brojnih standarda mala i srednja preduzeća postaju i korisnici brojnih fondova, odnosno programa koji se finansiraju iz EU fondova i na taj način mogu da dođu do novih sredstava i podignu svoju konkurentnost i upoznaju se sa onim što će ih čekati sutra kada Srbija postane članica EU, odnosno sa uslovima poslovanja EU.

Joksimović je rekla i da je netačno da je ranije bilo više novca nego projekata.
„Ove godine, u maju, raspisali smo konkurs za EU PRO u iznosu od 4,5 miliona evra bespovratno, govorim o grantovima, i dobili smo preko 468 aplikacija u kratkom roku, što je više od onoga što je na raspolaganju“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, iznos potraživanja je dvostruko veći od onoga što je na raspolaganju, kao i da preduzeća iz Srbije izvesno vreme učestvuju u tim specifičnim programima finansiranim od EU, poput Kozma i Horizont 2020 programa koji se odnose na razvoj malih i srednjih preduzeća, odnosno na preduzeća koja kao glavnu komponentu ističu inovativno preduzetništvo.

Kao još jednu važnu stvar, ona je istakla da bi volela da naša mala i srednja preduzeća dodatno prepoznaju Regionalne razvojne agencije kao svoje važne partnere.
„Imamo 16 Regionalnih razvojnih agencija u Srbiji osnovanih od strane lokalne samouprave, koje su tu da pomognu u smislu tehničke pomoći i pripreme aplikacije za fondove i mislim da je to pravi način da se lokalni ekonomski razvoj podrži uz saradnju sa sektorom malih i srednjih preduzeća, Regionalnih razvojnih agencija i identifikuju mogućnosti“, rekla je ministar.

Upitana da prokomentariše rad poslovnih banaka u Srbiji, Joksimović je rekla da njihov rad može da se stimuliše, kao i da je Ministarstvo to već počelo da radi.

Kako je rekla, 2016. godine je u pregovorima lično insistirala da se određeni deo iz IPA paketa, koji obično iznosi oko 150 do 200 miliona evra godišnje za različite reforme i projekte, odobri.
„Tada smo odobrili 20 miliona evra bespovratno i taj novac je sada dostupan za garancijsku shemu koja će značiti mogućnost da poslovne banke i druge finansijske institucije smanje rizik poslovanja sa sektorom malih i srednjih preduzeća kroz ovu garancijsku shemu koja ide iz evropskih fondova i na taj način plasiraju povoljnije kredite sa nižim kamatnim stopama koje onda mogu da budu zaista zamajac za dodatno korišćenje sredstava za mala i srednja preduzeća“, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, od momenta objavljivanja te garancijske sheme, koja je počela da se implementira i sprovodi, znatno veći broj poslovnih banaka je pokazao interesovanje za rad u sektoru malih i srednjih preduzeća u smislu lokalnog ekonomskog razvoja.

Izvor: RTV i Tanjug