Otvoren treći festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

20. septembar 2018. | Beograd

Otvoren treći festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

Trodnevni festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, posvećen obeležavanju Dana evropske saradnje, otvoren je juče u Centru za kulturu „Vlada Divljan”.

Državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije Anja Rović svečano je, u ime Ministarstva koje je i organizator, otvorila festival i tom prilikom istakla da Dan evropske saradnje slavi važnost i dostignuća teritorijalne saradnje kroz lokalna dešavanja koja se organizuju u više od 40 zemalja Evrope. Kako je naglasila, Ministarstvo za evropske integracije od početka je, kao Nacionalni koordinator, uključeno u evropsku organizaciju ovog datuma. „Obeležavajući Dan evropske saradnje želimo još jednom da ukažemo na sve one projekte iz programa prekogranične i transnacionalne saradnje, koje je zajedno sa mnogim lokalnim samoupravama širom Srbije, finansirala Evropska unija na dobrobit svih građana u prekograničnim delovima naše zemlje i suseda” naglasila je Rović. Festival je otvorio višestruko nagrađivani domaći film „Zarobljeno vreme” reditelja Milana Nikodijevića, a nakon projekcije, na interesovanje mnogobrojne publike, upriličen je razgovor sa rediteljem.

Na repertoaru su takođe i grčki film „Porodični posao“, autorke Angeliki Aristomenopolu (20. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Pariska opera“, reditelja Žan-Stefana Brona, rađen u francusko-švajcarskoj koprodukciji  (21. septembar).