Uspešni narodi se dogovaraju

25. avgust 2018. | Beograd

Uspešni narodi se dogovaraju

Rešavanje pitanja KiM nije obaveza zbog EU - pravo pitanje je -  ako bismo prekinuli evropske integracije da li bismo prekinuli da se bavimo rešavanjem pitanja Kosmeta

Nisam neko ko daje pompezna obećanja i najave, niti padam u evrodepresiju niti u evroegzaltaciju, jer je proces evropske integracije složen i često vođen kroz lavirinte pojedinačnih interesa pojedinih država, ukupnih odnosa i atmosfere u evropskoj politici, ali i svetskoj političkoj klimi, kaže u razgovoru za „Politiku” ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Dodaje da zbog toga „država kandidat, kao što je Srbija sada, mora da pronađe snagu da razluči bitno od nebitnog - da razumnom i potrebnom brzinom idemo magistralnim pravcem koji državu umrežavaju u razvojnu, strukturiranu i još uvek najbolju infrastrukturu evropske ekonomske, bezbednosne i kulturne mape, a ne da jurimo sporednim puteljcima koji ne vode nigde osim u ćorsokak lavirinta”.
 

- Uspeh ovog procesa zavisi od nas i naše volje ali i od članica EU koje prate svoje interese, a oni nisu uvek ni jednoobrazni a ni uvek podstičući za nas. Pošto se napredak procesa meri između ostalog kroz otvaranje poglavlja, želim da objasnim građanima da odluku o otvaranju poglavlja donose države članice konsenzusom, a njihov stav zavisi i od razloga na koje nekada kandidat ne može da utiče - ističe Jadranka Joksimović i dodaje: „Sama činjenica da otvaramo poglavlja dokaz je da je u Briselu prihvaćeno da postoji kontinuiran napredak u našim reformama i uvođenju novih standarda. Posla ima na pretek, ali kad imate posla imate i volje, a kad imate volje imaćete i rezultat. EU je naš strateški spoljno-politički interes, jer verujem da radimo pravu i ispravnu stvar za građane i društvo.“

Šestomesečno predsedavanje Savetom EU, prvog jula od Bugarske je preuzela Austrija. Kako bi to moglo da utiče na evropske integracije kad je reč o Srbiji i čemu do kraja godine možemo da se nadamo?

- Očekujem da tokom  predsedavanja Austrije, koja je politiku proširenja promovisala kao sopstveni prioritet, proces pristupanja bude nastavljen, ako ne intenzivnijom, onda dinamikom koja je do sada postojala, a za koju bih rekla da je solidna. Smatram da postoje realni uslovi da do kraja godine otvorimo makar tri poglavlja koja su tehnički spremna: 9 - finansijske usluge, 17 - ekonomska i monetarna unija i 18 - statistika. Početkom austrijskog predsedavanja predali smo EU pregovaračku poziciju za poglavlje 2 - sloboda kretanja radnika i očekujemo da ono uskoro uđe u proceduru u Savetu EU. U narednom periodu, završićemo rad na usvajanju pregovaračkih pozicija za poglavlja: 4 - sloboda kretanja kapitala, 14 - transport i 21 - transevropska mreža i predati ih predsedavajućem na jesen. A koliko ćemo ih otvoriti - videćemo.

Jadranka Joksimović

Kakav je vaš utisak - da li proces evropskih integracija Srbije i reforme koje se sprovode daju efekte?

-  Naravno. Možda to nije uvek i odmah vidljivo, ali na srednji i duži rok, a to je suština odgovorne politike, korisnost procesa evropskih integracija i reformi je neupitna. Ispunjavanjem obećanog, građanima obezbeđujemo uslove za bolji život, stvaramo savremenu, umreženu u svetske tokove državu koja promoviše ciljeve održivog razvoja. Primetili ste svakako, da u Srbiji gotovo da nema naselja u kome se, uz pomoć i podršku EU, ne izgrađuju ili modernizuju brojni infrastrukturni objekti, obdaništa, škole, zdravstvene ustanove, putevi. Takođe, korišćenjem sredstava iz IPA fondova, a godišnje dobijamo oko 200 miliona evra bespovratno iz EU, za pretpristupnu pomoć obezbeđuju se uslovi za jačanje demokratskih institucija i vladavinu prava, reformu državne uprave i privrede, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, promociju jednakosti, unapređenju regionalne saradnje, dostizanje održivog razvoja... Prioritet IPA je pružanje pomoći u ispunjavanju političkih, ekonomskih i drugih kriterijuma, kao i pomoć zemljama u procesu priprema za korišćenje ogromnih strukturnih i kohezionih fondova EU koje su na raspolaganju novim članicama, a koji, čak i ako budu smanjeni u novoj višegodišnjoj budžetskoj perspektivi EU, i dalje ostaju nezamenljiv izvor za razvoj infrastrukture, održive proizvodnje, poljoprivrede, zaštite životne sredine, novih radnih mesta, inovacija i kreativnih industrija. To su obilato koristile novije članice, i ne znam zašto bi to građani Srbije propustili.

Pored funkcije ministra za evropske integracije, vi ste i član Predsedništva SNS i internacionalni sekretar te partije. Zaduženja koja imate podrazumevaju i obavezu da se bavite i temama koja nisu isključivo u domenu izvršne vlasti. Kakvo je vaše viđenje pitanja Kosova i Metohije, teme koja je, u ovom trenutku, veoma važna i za budućnost naše države, ali, mnogi misle i za evropske integracije?

-  Srbija je u proces dijaloga sa Prištinom, a uz odgovornu medijaciju Evropske spoljnopolitičke službe, ušla sa jasnom namerom da se iz tadašnje situacije nemogućih i blokiranih opcija razumevanja za poziciju Srbije kod većine zemalja EU, ali i nekih značajnih globalnih partnera, dođe do pozicije mogućih rešenja koja neće biti isključivo na štetu naše pozicije. Tu je predsednik Vučić pokazao razumevanje potrebe da se iz večitih lavirinata lamentiranja nad sudbinom i nepravdom, istrgne iz tog destruktivnog kovitlaca  praznih priča, i da kroz odgovornu rešenost, strateško strpljenje praćeno upornom diplomatijom činjenja i objašnjavanja, ali i sprovođenja dogovorenog dođemo do toga da naša pozicija danas ima veći kredibilitet, utemeljena je na jasnim međunarodnopravnim ali i politički održivim rešenjima.

Isticali ste da bi rešavanje statusa Kosmeta i proces pristupanja trebalo odvojeno posmatrati?

-  Iako se mnogi ne slažu sa mnom, ja ostajem dosledna mišljenju da proces dijaloga i nalaženja rešenja za KiM nije obaveza zbog evropskih integracija, jer evo, pretpostavimo da prekinemo proces evropskih integracija. Da li to znači da se ne bavimo više temom KiM i naše zajednice, naših ljudi, naših verskih i kulturnih spomenika? Samo neodgovorni i površni političari, u stvari politikanti, mogu da to tvrde i nude takve ideje. Što se tiče uloge EU, s punim pravom očekujemo da se EU - kao medijator i garant primene Briselskog sporazuma, pojača i nedvosmisleno potcrta obavezu sprovođenja do sada dogovorenog, a tu pre svega mislim na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Predstavnici opozicije uputili su niz kritika Vladi, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću, a većina se odnosi na pitanje KiM, odbacujući pritom ideju o razgraničenju. Lider Dveri Boško Obradović, nedavno je na Tviteru pozvao na hapšenje legalno i demokratski izabranog predsednika Srbije... 

-  Problem političkog života Srbije je nespremnost aktuelne opozicije da učestvuje u kreiranju nacionalnog jedinstva kojim svake uspešne države i narodi podižu svoj kredibilitet i svoj kapacitet za ostvarivanje najvažnijih ciljeva društva. Ideološki status različitih stranaka iz opozicije je izgleda i za njih same postao nepotrebna stega, jer je njihova osnova ujedinjena borba protiv Vučića i Srpske napredne stranke, koji su pritom nosioci nedvosmislenog političkog legitimiteta postignutog na demokratskim izborima. Ne sporim, naravno, pravo na drugačije mišljenje, ali od onih koji ga zastupaju - umesto neargumentovanih i politikantskih kritika,  očekujem da ponude kredibilno rešenje.

Postoje realni uslovi da do kraja godine otvorimo makar tri poglavlja koja su tehnički spremna, a u međuvremenu spremamo i nova

A vi smatrate da ga sada nemaju?

-  Sve mi se čini da ga nemaju. Bezidejnost, ideološka konfuzija i već dokazana politička drenovina najbolje se vide kroz huku optužbi, anatema, pisama i brige za celovitost tzv. Kosova s jedne strane, i obožavanja zamrznutog konflikta kao svemoćne političke ponude. Svi su oni imali svoje političko vreme i prostor, podsetiću građane Srbije, da sprovedu te svoje planove. Neki od poteza sadašnjih kritizera, dodatno su čvrsto slabili naše pozicije. Utoliko je vreme tih priča prošlo, i Vučić sa punim pravom i uz puni legitimitet traži nove mogućnosti, a u skladu sa promenjenim međunarodnim okolnostima, u skladu sa tendencijama koje u demografskom, ekonomskom, pa i kulturnom obrascu postoje. Onaj ko to ne razume i ne vidi, teško da može da pledira da vodi Srbiju u bolju budućnost.

Kakvi su, prema vašem mišljenju, odnosi u vladajućoj koaliciji? Predsednik SPS-a Ivica Dačić nedavno je izjavio da deo SNS radi na rušenju Vučića. 

-  Znate kako, i SPS i ostale partije koje su deo vladajuće većine prihvatile su plan i program naše stranke o razvoju i budućnosti države. Što se tiče Dačića, meni je zaista drago ako on iskreno podržava ne samo Vučića kao predsednika Srbije, već i kao predsednika Srpske napredne stranke, jer to znači da je ovoga puta iskren koalicioni partner.

Autor: Nikola Belić
Foto: Anđelko Vasiljević
Izvor: Politika