Objavljen Zbornik studentskih radova o EU 2018.

03. avgust 2018. | Beograd

Objavljen Zbornik studentskih radova o EU 2018.

Zbornik koji se nalazi pred vama predstavlja rezultat drugog konkursa Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji. Konkurs smo objavili u februaru 2018. godine, kako bismo i ovom inicijativom doprineli kvalitetnijem promišljanju o EU, o procesima i promenama koje integracija Srbije u ovu zajednicu podrazumeva, kao i podizanju nivoa svesti među studentima o značaju akademskog pisanja i pristupa temama koje su od suštinskog značaja za celokupno društvo. Ovaj zbornik, drugi po redu, kao i interesovanje koje je vladalo za prošlogodišnji, pokazuje da nismo pogrešili.

Ministarstvo za evropske integracije studentima je dalo mogućnost da odgovore na jednu od četiri aktuelne teme u vezi sa EU, te je i zbornik radova podeljen u skladu s tim na isti broj celina:  Srbija u procesu pristupanja EU: izazovi i perspektive politike proširenja EU; Reformski potencijal evropskih integracija za Srbiju: razvojni, normativni i vrednosni aspekti; Kulturne, društvene i političke dimenzije evropskog identiteta i Mitovi o EU:  predrasude o evrointegracijama kao posledica nedovoljne informisanosti.

Konkursna komisija, koju su činile tri profesorke Univerziteta u Beogradu: prof. dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet), prof. dr Vesna Knežević-Predić (Fakultet političkih nauka) i prof. dr Ildiko Erdei (Filozofski fakultet), čitanjem i ocenjivanjem svih radova, konstatovala je da su tekstovi pristigli na konkurs, posmatrano u celini, na zadovoljavajućem akademskom nivou, da su originalni i da je pristup temama zanimljiv. Za tri najbolja proglašeni su radovi studenata Pravnog fakulteta u Beogradu i Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Prvu nagradu dobio je rad „Značaj zakonodavstva o zaštiti podataka o ličnosti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, Ane Plavšić, studentkinje master studija na Pravnom fakultetu u Beogradu. Druga nagrada pripala je studentu osnovnih studija na Fakultetu političkih nauka Aleksandru Goluboviću za rad „Granični sporovi kao izazov politike proširenja Evropske unije i evropskih integracija Srbije“, dok je treća nagrada dodeljena za rad „Uloga Evropske unije u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“ Aleksi Nikoliću, master studentu  Pravnog fakulteta u Beogradu.

Pored tri prvorangirana, još 12 radova koji su zadovoljili kriterijume konkursa i koje je konkursna komisija pozitivno ocenila, objavljujemo u ovom Zborniku radova.