Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Otvaranje Poglavlja 31 teško pre kraja godine

31. jul 2018. | Beograd

J. Joksimović: Otvaranje Poglavlja 31 teško pre kraja godine

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori Poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, prvenstveno zbog odnosa Beograda i Moskve, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

„Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen Izveštaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine“, kaže Joksimović za „Novosti“ govoreći o tome treba li očekivati da se Poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na Izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

„Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same države EU morale da se usaglašavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima“, kaže ministar.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je Izveštaj sa skrininga za Poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

„Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva“, kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od država koje u našem regionu najviše doprinose evropskoj bezbednosti.

„To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma. Kao država koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politikom nacionalne bezbednosti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitički prioritet“, navodi Joksimović.

Izvor: Tanjug

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: