Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Otvaranje Poglavlja 31 teško pre kraja godine

31. jul 2018. | Beograd

J. Joksimović: Otvaranje Poglavlja 31 teško pre kraja godine

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori Poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, prvenstveno zbog odnosa Beograda i Moskve, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

&bdxuo;Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen Izveštaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine&ldxuo;, kaže Joksimović za &bdxuo;Novosti&ldxuo; govoreći o tome treba li očekivati da se Poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na Izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

&bdxuo;Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same države EU morale da se usaglašavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima&ldxuo;, kaže ministar.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je Izveštaj sa skrininga za Poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

&bdxuo;Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva&ldxuo;, kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od država koje u našem regionu najviše doprinose evropskoj bezbednosti.

&bdxuo;To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma. Kao država koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politikom nacionalne bezbednosti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitički prioritet&ldxuo;, navodi Joksimović.

Izvor: Tanjug