J. Joksimović: Srbija vodi odgovornu evropsku politiku

24. jul 2018. | Beograd

J. Joksimović: Srbija vodi odgovornu evropsku politiku

Vlada Srbije ne daje nerealna obećanja, već pomno prati dešavanja u Evropi i svetu i nastoji da na sveobuhvatan, i za našu zemlju i građane najbolji način, sprovodi odgovornu i promišljenu evropsku politiku, izjavila je sinoć ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Za razliku od onih koji su davali nerealna obećanja - da ćemo ući u EU 2007. i 2012. godine, mi uporno i stalno radimo na reformama, bavimo se jačanjem ekonomije, finansijskom konsolidacijom i reformama u oblasti vladavine prava u cilju usklađivanja sa najboljim evropskim standardima”, rekla je Joksimović Tanjugu, upitana da prokomentariše saopštenje  Demokratske stranke u kome se izražava sumnja da je Vlada Srbije ozbiljno posvećena EU integracijama i pominje ranija izjava ministra za evropske integracije.

Joksimović u reagovanju ističe da je 2025. godinu, kao potencijalni datum ulaska u EU, odredila Evropska komisija u Strategiji proširenja, a ne Vlada Srbije.

„Smatram da je datum realan i da dosadašnja dinamika pregovora odražava tu realnost. Najavila sam da Srbija može do 2023. da otvori i zatvori sva pregovaračka poglavlja, kako bi do kraja te godine pregovori i zvanično bili zatvoreni i Srbija do kraja 2025. ušla u EU. Ovu dinamiku su potvrdili i najviši zvaničnici EU, koji su je ocenili ambicioznom, ali i realnom i izvodljivom“, ukazala je Joksimović.

Ona je podsetila da je Nacionalni program za usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU (NPAA) odredio kraj 2021. godine, kao vremenski okvir za završetak procesa usklađivanja, upravo imajući u vidu agendu 2025.

„Nije dovoljno samo usvojiti zakone, potrebna je i njihova efikasna primena kako bi se poglavlja zatvorila. Upravo zato smo predvideli okvir koji ostavlja prostor do kraja 2023. godine, da EU potvrdi da se propisi i standardi primenjuju i da donese odluku o zatvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom“, precizirala je  ministar.

Ona navodi i da je za ispunjavanje uslova za ulazak u EU potrebna  ozbiljna i odgovorna reformska politika.
„Ne možemo sebi da dozvolimo još jednu neuspelu reformu pravosuđa kao 2010. godine. Evropska unija je Srbiju prepoznala kao jednu od predvodnica procesa evropske integracije što je direktan rezultat reformi koje je sprovela i sprovodi Vlada Srbije. Samo nastavak takve politike može Srbiju da uvede u EU, što potvrđuje i nedvosmislena podrška građana Srbije koja konstantno jača od izbora 2012. do danas“, istakla je Joksimović.

 Ona kaže da je DS očigledno ostala stranka koja je samo na rečima evropska stranka, a koja „ne vidi i ne bavi se razumevanjem strateških pravaca i promena u Evropi i svetu, ulogom i mestom  interesa Srbije i naših građana u novim zakomplikovanim okolnostima, a kamoli suštinskim unutrašnjim reformama koje, za više od deceniju na vlasti, nisu započeli”.

Joksimović ističe da su već pet godina SNS, Vučić i vlade koje su formirane, vratili Srbiju na zdravu evropsku i reformsku trasu, poboljšali ugled i reputaciju naše zemlje, čime smo postali ozbiljan partner sa kojim se razgovara i koji se poštuje.

„Deklarativna proevropska priča je davno deklasirana kod građana, sada se mere samo rezultati i napredak, i zato ćemo, uz podršku građana i dovesti zemlju u EU, što će biti dobro za sve građane“, poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug