Prekogranična saradnja i EU fondovi u funkciji lokalnog razvoja

05. jul 2018. | Beograd

Prekogranična saradnja i EU fondovi u funkciji lokalnog razvoja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović obišla je danas radove na rekonstrukciji Gerontološkog centra u Subotici, koji se finansiraju sredstvima iz evropskih fondova Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020.
Ministar Joksimović je naglasila da je ukupna vrednost ovog projekta za četiri pogranične opštine, Subotice i Apatina u Srbiji i Osijeka i Đakova u Hrvatskoj, 560.000 evra, a od tog iznosa najviše je povukao ovaj projekat u Subotici - 267.000 evra granta. Inače ukupan iznos Programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske od 2014. do 2020. je 34 miliona evra, i u toku su novi pozivi.

Joksimović je podsetila da osim sa Hrvatskom, Srbija ima prekogranične programe sa Bugarskom, Rumunijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Mađarskom.
„Mislim da je jako važno da, kada god imamo neke dobre projekte i kada god imamo dobre ideje, uz pomoć Ministarstva za evropske integracije uradimo sa lokalom što više projekata i koristimo sredstva iz tih projekata. Ovaj projekat u Subotici je, zbog problema koji postoji u ovom gradu, odnosno dosta starijeg stanovništva, a nedovoljno mladih, jako dobar da se pokaže socijalna odgovornost prema našim najstarijim sugrađanima”, istakla je Joksimović.

Kazala je da će u tom rekonstruisanom centru, koji će prema najavama biti završen do 1. septembra, biti jedan nov objekat, sa novom opremom, uz obučene negovatelje, što će dati jednu novu dimenzija životu najstarijih građana u Subotici, kojima je ta pomoć potrebna.

Istakla je da su sredstva za Gerontološki centar u potpunosti bespovratna, bez ikakvih kredita, te da je to zaista čist grant.
„Verujem da ćemo na ovaj način pokazati koliko je dobro što je Srbija u procesu evropskih integracija, koliko je važno što smo kandidat i da koristimo ta sredstva i da se obučavamo sada dok ne postanemo članica EU, da razvijamo kapacitete i na lokalu i na republičkom nivou, da bismo mogli za sedam, osam godina, kada postanemo članica EU da koristimo mnogo veće fondove”, kazala je Joksimović.

Dodala je da su programi prekogranične saradnje dobar način da se, ako ne postoje sredstva iz budžeta, ni lokalnog, ni republičkog, a postoji dobar projekat, puno učini i za svoj grad, za svoju zajednicu i za ljude u svojoj zajednici.
„Subotica je zaista dobar primer, pokazala se kao opština koja je dosta dobro radila, posebno prekograničnu saradnju”, kazala je Joksimović i istakla da je obeležavanje godinu dana Vlade u Subotici  upravo jedan od pokazatelja koliko je Vladi važan ravnomerni regionalni razvoj i da sva mesta u Srbiji, posebno veća, kao što je Subotica, učestvuju na svakom polju i na svaki način u razvoju Srbije.

„Znam da ima još problema u Subotici i oko zapošljavanje i odlaska mladih iz grada, da je depopulisano područje sa dosta starih, a jedna od stvari koje je Subotica do sada pokazala jeste da su dobro pripremali projekte za korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova, posebno prekogranične saradnje”, kazala je Joksimović.

Direktor Gerontološkog centra u Subotici Nenad Ivanišević rekao je da je podrška Ministarstva za evropske integracije tom centru veoma važna, te da evropske integracije u tom centru imaju konkretne pokazatelje.
„Svaki negovatelj obučen u ovom centru, svaki stariji sugrađanin koji uđe u ovaj klub će znati zašto pristupamo EU, a to je zato što smo dobili ovaj kvalitetan prostor”, kazao je Ivanišević i dodao da je ovo značajan projekat, jer u ovom momentu ne postoji formalno obrazovanje negovatelja, a ovo će biti akreditovana ustanova.

Dodao je da je Gerontološki centar spremio novi projekat, te da je u toku raspis sa partnerima iz Hrvatske - Slavonskog broda. Reč je o novom centru za prevenciju i otklanjanje posledica demencije.
„Bićemo prvi u regionu koji imaju taj centar, a to se uklapa u ono što je raspisano i što je novi poziv EU za prekograničnu saradnju”, rekao je.

Izvor: Tanjug

 

 

 

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević

 

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević

 

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević

Jadranka Joksimović i Nenad Ivanišević