J. Joksimović: Podrška Luksemburga za napredak Srbije

25. jun 2018. | Luksemburg

J. Joksimović: Podrška Luksemburga za napredak Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas u Luksemburgu sa šefom diplomatije ove zemlje Žanom Aselbornom koji je tom prilikom dao podršku Srbiji za ubrzanje procesa pristupanja EU i naveo da je Srbija ključ stabilnosti u regionu, prenela je Joksimović.

„Ministar spoljnih poslova Luksemburga je pokazao da je pravi prijatelj proširenja , dobar poznavalac prilika u regionu i prijatelj Srbije”, izjavila je Joksimović.

Ministar Joksimović je sa šefom diplomatije Luksemburga razgovarala o reformama u Srbiji, napretku u oblasti vladavine prava, ekonomskoj stabilnosti zemlji i situaciji u regionu. „Luksemburg, kao i sve druge zemlje, prate šta se dešava u regionu, suštinski su zainteresovani za stabilnost regiona i smatraju da je Srbija ključna zemlja koja svojom snagom, odgovornošću i kapacitetima jeste sidro stabilnosti u regionu”, prenela je Joksimović.

Uz uvažavanje ovakvog stava, Joksimović je u razgovoru sa Aselbornom naglasila da je važno i partnerstvo svih drugih zemalja regiona i da Srbija ne može sama da produkuje stabilnost, ukoliko nema odgovora sa druge strane”.

„Takođe sam apostrofirala i značajnu ulogu EU u tom procesu, koja mora da bude i dublje, ali ponekada i objektivnije uključena u ceo proces”, naglasila je Joksimović.

 Ona je navela da je zatražila i dobila podršku Luksemburga za ubrzanje procesa približavanja EU.

„Imamo podršku Luksemburga. Zamolila sam, do kraja godine, obzirom na sve reforme koje ćemo u međuvremenu sprovesti, za njihovu podršku za sva poglavlja za koja smo spremni i načelno smo dobili tu podršku”, kaže je Joksimović.

Ona je podvukla da su i ministar Aselborn i Luksemburg uvek bili vrlo pozitivni i u pogledu Srbije i daljeg pristupnog procesa.

(izvor: Tanjug)

 

 

 

Sastanak ministra Jadranke Joksimović sa Žanom Aselbornom

Sastanak ministra Jadranke Joksimović sa Žanom Aselbornom