Održan osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija

15. jun 2018. | Strazbur

Održan osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija

Osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, kojim su kopredsedavali Vladimir Orlić, predsedavajući delegacije Narodne skupštine Srbije i Eduarad Kukan, predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta, održan je u Strazburu protekle nedelje.

U razgovoru su učestvovali i Anja Rović, državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije, u ime Vlade Srbije, zatim Emilia Kraleva, zamenik ministra spoljnih poslova, u ime bugarskog predsedavanja Savetom EU, Henoveva Ruis Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedstvo i politiku proširenja, kao predstavnik Evropske komisije i Eduard Auer, direktor Sektora za Zapadni Balkan, u ime Evropske službe za spoljne poslove.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta Kukan istakao je da se ove godine Nacrt deklaracije koji je predviđen za usvajanje može smatrati boljim od deklaracija koje su usvajane prethodnih godina, jer je u njemu istaknuta jasna evropska perspektiva Srbije. Pohvalio je donošenje strategije za Zapadni Balkan i održavanje Samita u Sofiji, kao izuzetno značajne za dalje evropske integracije Srbije i istakao da Evropski parlament smatra da je evropska perspektiva Srbije 2025. godine dostižna i da postoji puna podrška daljim reformama. Rekao je da je Srbija jedan od lidera u procesu evropskih integracija i pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi, posebno u domenu ekonomskog napretka, u kome Srbija ima lidersku poziciju u regionu.

Anja Rović, državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije obratila se prisutnima u ime Vlade Republike Srbije. Zahvalila je na interesu koji je pokazan od strane predstavnika evropskih institucija za pristupne pregovore i dalje otvaranje poglavlja, što je pozitivan znak za dalji proces evropskih integracija Srbije. Rović je izrazila zadovoljstvo zbog prepoznavanja liderske pozicije Srbije u procesu evropskih integracija na Samitu u Sofiji. Obavestila je o napretku koji je ostvaren u oblasti vladavine prava, koji se odnosi na ustavne reforme, medijsku strategiju, strategiju Tužilaštva za ratne zločine, ali i donošenje novih zakona, među kojima su i: Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukazala na napore koje Srbija čini u domenu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Posebno je istakla da je u domenu Poglavlja 31: Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, Srbija prva zemlja u regionu koja je pokazala spremnost da svoje nacionalne strategije bezbednosti i odbrane uskladi sa globalnom strategijom EU, te da se one nalaze u poslednjoj fazi revizije i da su evropske integracije i članstvo u EU definisani kao državni interesi u oba dokumenta. Istakla je da će Srbija dodatno intenzivirati reforme u narednom periodu, sve u cilju usklađivanja sa evropskim standardima.

(foto: Architecture Studio)