J. Joksimović: Na Srbiju se računa i zato je pozivaju da ide brže

07. jun 2018. | Brisel

J. Joksimović: Na Srbiju se računa i zato je pozivaju da ide brže

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović upoznala je ambasadore zemalja članica EU u Briselu sa reformama, političkim okolnostima i situacijom u Srbiji.
„Posvećenost Srbije je nesumnjiva. Pohvaljene su sprovedene reforme. Očekuje se da idemo dalje i brže. Na Srbiju se računa i zato nas i pozivaju da budemo brži“, izjavila je Joksimović.

Jadranka Joksimović je ambasadorima zemalja članica EU tokom radnog doručka u Briselu predstavila ono što Srbija radi u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, medijske slobode, i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.
„Ambasadore zemalja EU sam izvestila o tome da smo Venecijanskoj komisiji poslali amandmane o promeni Ustava, prvenstveno u oblasti reforme pravosuđa. Očekujemo da nam Venecijanska komisija do kraja juna odgovori da li je to u skladu sa najboljim praksama i standardima koji postoje u EU. Posle toga nastavljamo novi krug javnih debata jer želimo potpuno inkluzivan i transparentan proces“, kaže Joksimović.

Ona se osvrnula na, kako kaže, pokušaj reforme pravosuđa iz 2009-2010 godine koja je neuspešno i netransparentno završena i naglasila da Srbija ne može da dozvoli takvu vrstu neuspeha u oblasti koja je ključna prvenstveno za građane Srbije.
„Zato smo pažljivi i radimo na kvalitetu tog procesa. To je za nas važno i neuporediv je proces danas u odnosu na onaj od pre sedam-osam godina. Ovo je transparentan proces i inkluzivan gde svako govori šta valja, ne valja ili treba unaprediti“, kaže Joksimović.

Ministar za evropske integracije je stalne predstavnike članica EU u Briselu upoznala i sa činjenicom da je na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića pokrenuta nova runda izrade medijske strategije.
„Obzirom da je postojala neka vrsta nezadovoljstva određenih udruženja, da bismo dali legitimitet tom procesu pokrenuta je ponovo procedura debate svih zainteresovanih za proces pripreme medijske strategije uz aktivnu pomoć misije OEBS u Srbiji“, naglasila je Joksimović.

Ona je navela i da je usvojena tužilačka strategija za ratne zločine kao i da je Srbija preduzela čitav niz aktivnosti i zakona koji se tiču migracija, azila i stranaca.

Ministar Joksimović je podsetila da je Srbija već 2015. bila pohvaljena od EU za svoje zalaganje u rešavanju migrantske krize.
„Od nas se više očekuje jer Srbiju prepoznaju kao možda i najozbiljnijeg kandidata. U tom smislu ovo je bio koristan sastanak. Do kraj juna očekujemo i dva nova poglavlja plus pakete pretpristupne i pomoći za razvoj poljoprivrede“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug

 

 

 

 

J. Joksimović sa ambasadorima država članica EU

J. Joksimović sa ambasadorima država članica EU

J. Joksimović sa ambasadorima država članica EU

J. Joksimović sa ambasadorima država članica EU