J. Joksimović i Mekalister: Primećeni rezultati Srbije, podrška EP neće izostati

24. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović i Mekalister: Primećeni rezultati Srbije, podrška EP neće izostati

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove (AFET) i izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvidom Mekalisterom o odnosima Srbije i EU, aktivnostima koje se tiču evropskih integracija, prilikama u regionu i drugim značajnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je Mekalisteru na saradnji i podršci koju on lično, a i Evropski parlament, pružaju Srbiji u procesu pristupanja. Posebno je to važno zbog činjenice da je EP prepoznao važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, što će pozitivno uticati na stabilnost i prosperitet i regiona i Evrope u celini.

Jadranka Joksimović obavestila je Mekalistera da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija. Očekuje da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti njih nekoliko.

Joksimović i Mekalister ukazali su na važnost  nastavka reformi u poglavljima 23 i 24, posebno na značaj reforme pravosuđa ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove (AFET) i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je da je Srbija u dosadašnjem procesu pristupanja dosta uradila - zbog toga ima podršku partnera iz EU i EP, ali da je još posla pred našom državom. Naglasio je da svakako podržava otvaranje novih poglavlja sa Srbijom, a o broju poglavlja koja će biti otvorena odluku će doneti države članice EU. Konstatovao je da su rezultati reformi pozitivni i da će svaki dalji napredak u oblasti vladavine prava biti vrednovan.

(izvor: Tanjug)

 

Jadranka Joksimović i Dejvid Mekalister

Jadranka Joksimović i Dejvid Mekalister

Jadranka Joksimović i Dejvid Mekalister

Jadranka Joksimović i Dejvid Mekalister