Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji

18. maj 2018. | Beograd

Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji

Na konkursu za studentske radove o Evropskoj uniji, koji je Ministarstvo za evropske integracije raspisalo 19. februara 2018. godine, najbolje ocenjeni su sledeći radovi:

  1. Značaj zakonodavstva o zaštiti podataka o ličnosti u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (Prvorangirani)
  2. Granični sporovi kao izazov politike proširenja Evropske unije i evropskih integracija Srbije (Drugorangirani)
  3. Uloga Evropske unije u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine (Trećerangirani)

Ministarstvo je raspisalo ovaj konkurs kako bi podstaklo mlade akademske građane da se uključe u argumentovanu debatu u vezi sa članstvom naše zemlje u Evropskoj uniji. Na konkurs je u predviđenom roku stiglo 26 radova, a svi su ispunili osnovne kriterijume i standarde za pripremu rada koji su navedeni u objavljenoj konkursnoj dokumentaciji.

Odluku o tri prvorangirana rada donela je konkursna komisija u sastavu tri profesorke Univerziteta u Beogradu: prof. dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet), prof. dr Vesna Knežević Predić (Fakultet političkih nauka) i prof. dr Ildiko Erdei, (Filozofski fakultet).

Konkursna komisija je nakon čitanja i ocenjivanja svih radova konstatovala da su radovi pristigli na konkurs, posmatrano u celini, na zadovoljavajućem akademskom nivou, da je pristup temama zanimljiv i da su tekstovi originalni. Među pristiglim radovima nije bilo slučajeva zloupotrebe i plagiranja sadržaja.

Članice konkursne komisije saglasne su i u oceni da konkurs za tri najbolja studentska rada u oblasti evropske integracije i procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji predstavlja važnu inicijativu Ministarstva za evropske integracije, koja doprinosi ne samo kvalitetnijem i kompleksnijem promišljanju o EU, zajedno sa svim procesima i transformacijama koje integracija Srbije ovoj zajednici podrazumeva, već i podizanju nivoa svesti među studentima o značaju akademskog pisanja i pristupa temama koje su od suštinskog značaja za celokupno društvo. Konkursna komisija zaključila je i da ovaj nagradni temat doprinosi boljem informisanju javnosti o značaju evropskih integracija za srpsko društvo.

Zapisnik o evaluaciji radova pristiglih na Konkurs za tri najbolja studentska rada o Evropskoj uniji Ministarstva za evropske integracije možete da preuzmete ovde.