J. Joksimović: Samit u Sofiji fokus na povezivanju regiona, a ne na proširenju

14. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović: Samit u Sofiji fokus na povezivanju regiona, a ne na proširenju

Proširenje nije trenutno popularno u EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji proširenje nije glavna tema na agendi, već je fokus na povezivanju regiona.

Ona je naglasila da Srbija ide na Samit u Sofiju, a da će Priština biti predstavljena u skladu sa regionalnim dogovorima o predstavljanju - imenom pojedinca ili sa zvezdicom što je znak statusne neutralnosti.

Kako kaže, ne očekuje konkretnu ponudu i obećanja za region i Srbiju što se tiče evropskih integracija, jer proširenje nije glavna tema, čak nije zvanično na agendi, već je na agendi povezivanje regiona.

„To povezivanje je način da budemo konkurentniji na evropskom tržištu, a sutra  i funkcionalan deo EU, ali sama tema proširenja nije na dnevnom redu. Proširenje nije trenutno popularno u EU. Bilo je pozitivnih trenutaka, kada su svi raspoloženi pa su veliki krugovi proširenja, a imate jednu fazu kada su članice i EU u jednom stanju nezainteresovanosti i okrenutosti sebi, kakva je situacija sada“, rekla je Joksimović.

Ona je za TV Prva pojasnila da je ipak EU fokusom na Zapadni Balkan pokazala koliko je ovaj region važan za njih.  „Mi smo i geografski okruženi zemljama članicama i jesmo važni za EU, ne samo bezbednosno, već imamo da ponudimo nešto novo“, naglasila je ministar.

Pojašnjava da su kriterijumi za proširenje pooštreni i da mnoge zemlje članice ne bi danas prošle sve testove koje se pred zemlje kandidate postavljaju, ali da je za Srbiju bolje da bude što pripremljenija.

Upitana da prokomentariše to što španski premijer ne želi  da sedi sa Tačijem u Sofiji, a Srbija će to učiniti, Joksimović je rekla da to ne treba mešati i da su to dve potpuno različite stvari.

Ona je navela da španski premijer ne želi temu proširenja EU sa samoproglašenom državom koju oni ne priznaju, te da je to interna politika EU.  „Mi nismo zemlja članica, mi ne učestvujemo u donošenju odluka EU, tako da sa naše strane ne postoji razlog da ne budemo tamo. Priština će biti predstavljena u skladu sa regionalnim dogovorima o predstavljanju“, pojasnila je ministar.

 Za Srbiju je dobro, pojašnjava, da učestvuje na svim skupovima kako bi se čuo i naš glas. „Zamislite da su oni tamo, a mi nismo i da iznose stavove i argumente i da u ime Srbije nema ko da odgovori. Ja uvek idem na sve skupove,  samo ako je ispoštovan način predstavljanja“, pojasnila je Joksimović.

Upitana da li je međunarodna zajednica blaža na skupovima prema Prištini, a oštrija prema Srbiji, ona je rekla da je Srbija zemlja na koju se ozbiljnije računa, te da su „nekada i loše vesti izraz dobrih puteva“.

Podseća da je Beograd ispunio u najvećoj meri sve što je obećao, a Priština da je pokazala da nema kapacitet da sprovede obaveze iz prvog okvirnog sporazuma o principima normalizacije.

„One države koje su priznale Kosovo, one neće svoj projekat tek tako pustiti. Ali, da je situacija takva da je stvarno unapred sve određeno, da nemamo nikakvog prostora, zašto bi onda neko Beograd pozivao na pregovore i dijalog", naglasila je ona.

Komentarišući pojedine izjave da se moraju preduzeti bolne mere u rešavanju kosovskog pitanja ona je rekla da je bilo bolno i potpisivanje Briselskog sporazuma.

 „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na državnički i odgovoran način pokušava da pronađe neko održivo rešenje, i istovremeno meri da li prolongiranje donosi više štete ili koristi ostvarivanju naših legitimnih interesa“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug i TV Prva: Jutro sa Jovanom i Srđanom