Održana konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

07. maj 2018. | Knjaževac

Održana konferencija „Kulturno nasleđe i EU“


U subotu, 5. maja u Domu kulture u Knjaževcu održana je Međunarodna konferencija „Kulturno nasleđe i EU“ . Konferenciju je u okviru projekta „Prevazilažanje evroskepticizma kroz kulturno nasleđe“, podržanog od strane evropskog programa „Evropa za građane“, organizovao Institut za pogranična područja u saradnji sa opštinom Knjaževac.

Učesnicima konferencije su se u uvodnom izlaganju obratili v. d. pomoćnika ministra za evropske integracije Tamara Delić,  savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Miloš Gajić, gradonačelnik Knjaževca Milan Đokić i direktor Regionalne Agencije Istočne Srbije Vladan Jeremić.

Predstavljajući odnos kulturnog nasleđa i evropskih integracija u našoj zemlji, Tamara Delić je naglasila da su ključne aktivnosti Ministarstva za evropske integracije vezane za pregovore i sam proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ali da se, sa druge strane, jednak trud ulaže i u odabir i sprovođenje brojnih projekata koji se tiču kulturnog nasleđa, a čije se finansiranje obezbeđuje kroz programe prekogranične i transnacionalne saradnje, a čiji je koordinator Ministarstvo.

Govoreći o projektima koji su trenutno u fazi realizacije, Tamara Delić je istakla da će Ministarstvo za evropske integracije u narednom periodu predstaviti rezultate projekta rekonstrukcije subotičke Sinagoge, realizovanog sredstvima Evropske unije u okviru programa prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske, kroz virtuelni vodič i digitalizaciju celokupne arhitekture ove, druge po veličini, sinagoge u Evropi, pokazujući na taj način vrednost i potencijal kulturnog nasleđa Srbije kao strateškog resursa za Evropu.

Zahvalila se organizatorima Konferencije na pozivu i  istakla značaj predstavljanja različitih iskustava iz regiona po pitanju kulturnog nasleđa i načina na koji se prevazilaze različiti oblici evroskepticizma, naglašavajući činjenicu da Evropska unija čuva i poštuje nacionalni identitet, jezik i kulturnu raznolikost kako država članica, tako i onih koji imaju aspiraciju da jednog dana postanu punopravne članice.       

Na Konferenciji je učestvovalo oko 80 predstavnika iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Srbije.
 

Konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

Konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

 

Konferencija „Kulturno nasleđe i EU“

Konferencija „Kulturno nasleđe i EU“