J. Joksimović: Nema potrebe unositi negativna očekivanja

04. maj 2018. | Beograd

J. Joksimović: Nema potrebe unositi negativna očekivanja

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući što u budžetu EU do 2027. godine nema stavke o proširenju, ističe da nema potrebe da se unose negativna očekivanja.
„Ukoliko neka od država, na primer Srbija, bude spremna za članstvo, njen prijem će, ipak, biti omogućen”, rekla je Joksimović za današnju Politiku.

Ona je objasnila da u novom budžetu EU nije predviđen specifičan razdel za novo proširenje, jer nijedna država kandidat trenutno nije pred stupanjem u Uniju.
„To znači da će, ukoliko neka od država kandidata, na primer Srbija, bude spremna za članstvo, njen prijem ipak biti omogućen, jer su Lisabonskim ugovorom definisani mehanizmi kojim će se izdvojiti sredstva da bi nova članica EU mogla da pristupi svim programima EU kao punopravna članica“, navela je ministar.

Prema njenim rečima, to se poslednji put desilo 2013. godine Hrvatskoj. Ni budžetom EU koji je tada bio aktuelan nisu bila predviđena sredstva za proširenje, ali su u momentu opredeljena, kazala je Joksimović.

Ministar za evropske integracije je navela da se Strategijom proširenja, EK direktno obavezala da će kandidatima i potencijalnim kandidatima finansijski pomoći u šest oblasti - vladavina prava, migracije i bezbednost, infrastrukturno povezivanje, digitalna agenda, socioekonomski razvoj i proces pomirenja u regionu.
I to su sredstva koja su, pored IPA fondova, namenjena za pripremu država kandidata za prijem u EU, napomenula je ona.


Mi bi trebalo da se rukovodimo sopstvenim interesima, da budemo na evropskom putu, da dovodimo nove strane investitore, da budemo stabilna država u okruženju koje nije uvek povoljno, mi smo ti koji pokazujemo snagu za stabilnost i odgovornu politiku koja je u interesu naših građana, istakla je Joksimović.
„Naše je da radimo svoj posao, da koristimo sve instrumente i novac koji nam je na raspolaganju za održivi razvoj države i građana. Evropski put će nam narednih godina dati i stabilnost, ali i znatna bespovratna finansijska sredstva i ne vidim zašto to ne bismo iskoristili”, zaključila je ministar za evropske integracije.

Izvor: Politika