J. Joksimović: Intenzivno radimo, očekujem nova poglavlja u junu

23. mart 2018. | Beograd

J. Joksimović: Intenzivno radimo, očekujem nova poglavlja u junu

 

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas Tanjugu da je Srbija spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja - 33 (Finansijske i budžetske odredbe), 9 (Finansijske usluge), 13 (Ribarstvo), 18 (Statistika) i 17 (Ekonomska i monetarna unija).

Ona je na pitanje Tanjuga precizirala da je Srbija tehnički spremna za otvaranje pet pregovaračkih poglavlja, odnosno da su pregovaračke pozicije za ta poglavlja zvanično predate predsedavajućem EU.

„Konkretno, u pitanju su poglavlja 33 (Finansijske i budžetske odredbe), 9 (Finansijske usluge), 13 (Ribarstvo), 18 (Statistika) i 17 (Ekonomska i monetarna unija)“, navela je Joksimović.

Ona je naglasila da će države članice EU razmatrati odluku o otvaranju poglavlja nakon objavljivanja godišnjeg Izveštaja o napretku Srbije koji će Evropska komisija objaviti 17. aprila.

Joksimović je takođe podvukla da je u stalnom i redovnom kontaktu sa institucijama EU i državama članicama, kao i da je ove nedelje informisala ambasadore EU o preseku našeg procesa evropskih integracija, sa ciljem predstavljanja reformskih rezultata Srbije u svim relevantnim oblastima i ostvarivanja daljeg napretka u pregovaračkom procesu sa EU.

Ministar je izrazila očekivanje da će Srbija u junu biti u mogućnosti da otvori značajniji paket pregovaračkih poglavlja, jer bi to bila pozitivna politička poruka našoj zemlji u uslovima sveukupno povoljnije atmosfere za proces proširenja u EU, kao i prioritetima bugarskog predsedavanja.

Izvor: Tanjug