Stručna praksa u Srbiji za državne službenike iz regiona

19. mart 2018. | Beograd

Stručna praksa u Srbiji za državne službenike iz regiona

U okviru regionalnog projekta „EU program za mlade profesionalce na području Zapadnog Balkana“, koji sprovode Evropska komisija i Britanski savet, u Beogradu je, na programu razmene pet državnih službenika iz regiona. Oni, u periodu od 11. do 24. marta, obavljaju stručnu praksu u Srbiji, razmenjujući iskustva sa predstavnicima nadležnih institucija.

Imajući u vidu da učesnici programa imaju obavezu da izrade zajednički dokument na temu „EU agenda za povezivanje Zapadnog Balkana: Ključne inicijative i instrumenti  koji imaju za cilj da olakšaju regionalnu saradnju i približavanje EU“, Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija, kako bi i iskustvo Srbije u ovoj oblasti doprinelo boljem razumevanju značaja regionalnog povezivanja u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Inače, ciljevi ovog programa Evropske komisije su izgradnja administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i  jačanje regionalne saradnje. Tokom prve faze projekta, njih  trideset pohađalo je obuku na francuskom institutu Sciences Po u Parizu i na College of Europe u Brižu.