J. Joksimović: Evropska perspektiva unapređuje odnose Srbije i Gruzije

07. mart 2018. | Beograd

J. Joksimović: Evropska perspektiva unapređuje odnose Srbije i Gruzije

 

Posvećenost evropskoj perspektivi i međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta važne su tačke u bilateralnim odnosima Srbije i Gruzije, saglasili su se danas ministar za evropske integracija Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Gruzije Mihail Džanelidze nakon sastanka u Vladi Srbije.

Ministar za evropske integracija Srbije Jadranka Joksimović ocenila je nakon sastanka da će dve zemlje u budućnosti spajati jasna posvećenost perspektivi Srbije članstvu u EU, kao i napori Gruzije koja je, kako je primetila, najviše napredovala u procesu pridruživanja kroz politiku Istočnog partnerstva EU, u regionu koji spaja Evropu i Aziju.

Pohvalila je Gruziju za, kako je rekla, izuzetan napredak u ispunjavanju uslova iz Sporazuma o pridruživanju i Sporazuma o slobodnoj trgovini. Ocenila je da odnosi Srbije i Gruzije mogu da se unaprede, pre svega, u ekonomskoj saradnji i predložila intenzivnije susrete privrednih delegacija dve zemlje.

„Gruzija ima izuzetno povoljan ambijent za investiranje i poslovanje i visoko je rangirana na Duing biznis listi Svetske banke, a iskustva Gruzije u tom smislu su nam vrlo dragocena“, istakla je Joksimović.

Kako je rekla, Srbija je ponudila Gruziji ekspertsku, tehničku i političku pomoć u procesu pridruživanja EU bez obzira na, kaže, trenutno različite perspektive koje Srbija ima kao kandidat, a Gruzija kao najnapredniji član takozvane politike Istočnog partnerstva.

„Gruzija je vrlo zainteresovana za naše znanje i iskustvo u dosadašnjem procesu EU integracija što je za nas velika satisfakcija, jer i mi postajemo zemlja koja može svoje iskustvo da deli sa drugima. To je znak vrednovanja onoga što je Srbija postigla u prethodnom periodu“ smatra Joksimović.

Kao važnu tačku u razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Gruzije, istakla je međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta dve zemlje.
„Kao što Gruzija poštuje teritorijalni integritet Srbije, tako i mi na principijelnim osnovama podržavamo teritorijalni integritet Gruzije“, apostrofirala je Joksimović.

Poručila je gruzijskom potpredsedniku Vlade i šefu diplomatije da ta zemlja u Srbiji ima partnera koji može da joj na kredibilan način pomogne u procesu pridruživanja EU.

Joksimović je najavila uzvratnu posetu Gruziji za nekoliko meseci kada će, kako je navela, biti precizirani oblici saradnje između dve zemlje.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Gruzije Mihail Džanelidze ukazao je da su dobri odnosi dve zemlje i dva naroda zasnovani na prijateljskim odnosima u težnji Srbije i Gruzije da budu punopravne članice evropske porodice zemalja.

Čestitao je Srbiji na postignutim rezultatima u procesu evropskih integracija.
„Veoma smo zainteresovani za vaš uspeh jer Gruzija takođe teži članstvu u EU. Veoma cenimo napredak Srbije i ekspertsko znanje koje želite da podelite sa nama. Razgovarali smo o mnogim detaljima danas i zahvalan sam na tome“, poručio je Džanelidze.

Dodao je da evropske integracije otvaraju nove mogućnosti za bilateralnu saradnju u različitim oblastima - ekonomskoj razmeni, transportu, energetici, ekologiji...

Istakao je da Gruzija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u skladu sa međunarodnim principima i pravilima.

Izvor: Tanjug     

 

 

 

 

J. Joksimović i Džanelidze

J. Joksimović i Džanelidze

 

J. Joksimović i Džanelidze

J. Joksimović i Džanelidze

 

J. Joksimović i Džanelidze

J. Joksimović i Džanelidze

 

J. Joksimović i Džanelidze

J. Joksimović i Džanelidze