J. Joksimović: Nastavak saradnje Srbije i Hrvatske na zajedničkim projektima

13. februar 2018. | Zagreb

J. Joksimović: Nastavak saradnje Srbije i Hrvatske na zajedničkim projektima

 

U sklopu posete delegacije Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa hrvatskim kolegama o jačanju saradnje na sprovođenju programa prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, kao i Interreg programa transnacionalne saradnje u Dunavskom i Jadransko-jonskom regionu koji se finansiraju iz IPA sredstava Evropske unije.

Dogovoren je nastavak uspešne saradnje na zajedničkim projektima prekogranične saradnje kroz održivi razvoj pograničnih opština, povećanje mogućnosti zapošljavanja, promociju biodiverziteta, očuvanje kulturnog nasleđa, kao i kroz proširivanje i unapređenje održivog turizma na korist oba naroda i građana pograničnih područja. Kako je naglašeno, uspešna prekogranična saradnja Hrvatske kao države članice EU, i Srbije kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo, jedan je od upotrebljivijih načina bolje ukupne komunikacije jer se radi o zajedničkim projektima za budućnost.

Ministar Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, podvukla je važnost unapređenja saradnje u oblasti korišćenja fondova Evropske unije, a naročito u pogledu prenošenja iskustava Republike Hrvatske u procesu uspostavljanja institucionalnog okvira i izgradnje administrativnih kapaciteta za postpristupne razvojne fondove. Republika Srbija može da očekuje znatan porast sredstava iz fondova EU koja će nam biti na raspolaganju po pristupanju, te je namera da se saradnja i razmena dobrih iskustava ojača i u narednom periodu.

U tom smislu, istaknut je značaj institucionalnog povezivanja i intenziviranja saradnje Ministarstva za evropske integracije - kao institucije zadužene za uspostavljanje, razvoj i koordinaciju sistema za korišćenje razvojnih fondova EU, sa Ministarstvom za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatske, s ciljem jačanja kapaciteta za planiranje i sprovođenje razvojnih fondova.

Izvor: Tanjug