J. Joksimović i Sijarto: Mađarska iskren partner Srbije u procesu evropskih integracija

09. februar 2018. | Budimpešta

J. Joksimović i Sijarto: Mađarska iskren partner Srbije u procesu evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Budimpešti sa šefom diplomatije i ministrom spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji dve države u procesu pristupanja Srbije EU - posebno ekspertskoj podršci Mađarske, regionalnim temama, Dunavskoj strategiji i prekograničnoj saradnji.

Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Mađarska pruža Srbiji u procesu pristupanja. Ta podrška potvrđuje kvalitet sveukupnih odnosa dve države. Ministri Joksimović i Sijarto ocenili su da je u poslednje 4 godine saradnja dve države u oblasti  evropskih integracija značajno unapređena.

Ministar Sijarto, koji je pohvalio rezultate reformi  koje sprovodimo, potvrdio je da će Mađarska na sve načine nastaviti da podržava evropski put Srbije.

Pored kvalitetne političke saradnje, dve države povezuje i reka Dunav, koja je - kako su istakli Joksimović i Sijarto, strateška veza između zemalja i izvor ideja i zajedničkih projekata saradnje. Njen osnov je strategija EU za Dunavski region. U tom smislu, navedeno je da je značajno unapređena prekogranična saradnja koja je iskorišćena za povezivanje dve države i prevashodno građana koji žive se obe strane srpsko-mađarske granice.

Ministri Joksimović i Sijarto potpisali su Godišnji plan rada za 2018. godinu na osnovu bilateralnog Sporazuma o saradnji u procesu evropskih integracija, kojim se obezbeđuje ekspertska podrška Mađarske Srbiji u nastavku evropskih integracija. Time će, uostalom kao i do sada, mađarski eksperti svoja iskustva nastaviti da dele sa kolegama iz Ministarstva za evropske integracije.

(izvor: Tanjug)

Ministri J. Joksimović i P. Sijarto - potpisivanje Godišnjeg plana rada

Ministri J. Joksimović i P. Sijarto - potpisivanje Godišnjeg plana rada

Jadranka Joksimović i Peter Sijarto

Jadranka Joksimović i Peter Sijarto