J. Joksimović: Strategija EU – podstrek za Srbiju

08. februar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Strategija EU – podstrek za Srbiju

U Strategiji o proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana Srbija je nesumnjivo prepoznata kao lider u tom procesu, rekla je za RTS ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimovićeva je gostujući u Dnevniku RTS-a poručila da je dolazak Johanesa Hana u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije jasan signal da se računa na Srbiju.

Ministar ističe da je reč o velikom podstreku za građane i o šansi za napredak zemlje.

„Ovo je trenutak koji politički, bez obzira na brojne zamerke na neke delove Strategije, ne bi trebalo da propustimo“, istakla je Joksimovićeva.

Dodaje da je Strategijom EU sama sebe obavezala da će do 2025. biti solidarnija i snažnija da primi nove članice.

„U dokumentu se regeneriše politika i strategija proširenja. Srbija je istureno mesto“, navela je ministar i dodala da je to snažan politički signal uz sve prepreke na tom putu.

Joksimovićeva poručuje da uspešne zemlje ne smeju da gube politički momenat i da ispuštaju šansu koja se ukazala. Smatra i da je Strategija izuzetno važna za raspoloženje ljudi i javnosti, jer sve što je Srbija radila dobija međunarodnu valorizaciju.

„Ako ste prepoznati kao timski igrač onda imate više šansi. Tako je i u međunarodnim odnosima“, rekla je ministar i dodala da je važno da jače radimo na reformama i svim drugim važnim pitanjima.

Kaže da su to stvari na kojima bismo morali da radimo i bez evropskih integracija, a integracije su mehanizam koji nas tera da budemo brži.

„Ako se stalno vraćate u prošlost, onda je teško da ćete ići u bolju budućnost“, istakla je Joksimovićeva.

Primena dosad postignutih sporazuma 

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministar podseća da je on dvostran, uz medijaciju EU. Kako je rekla, da bismo došli do pravno-obavezujućeg sporazuma, potrebno je nastaviti dijalog ali i primeniti sve dosad postignute sporazume.

Joksimovićeva navodi da je jedan od najvažnijih sporazuma onaj o ZSO i dodaje da je to hitno potrebno sprovesti.

Kada svi ispune već dogovorene angažmane, onda se nastavlja proces traženja kompromisnog rešenja, poručila je ministar.

Rekla je da će se tražiti rešenje u kojem mi ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da se s druge strane normalizuju odnosi i da zaštitimo naše interese, ali da učinimo i neke ustupke jer je to suština dijaloga.

Kada je reč o usaglašavanju sa spoljnopolitičkim odlukama EU, Joskimovićeva je rekla da postoji pregovarački okvir sa Srbijom i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a usvojena Strategija je izraz političke volje.

U Strategiji je izneto snažnije očekivanje da oni koji su najviše napredovali u procesu integracija u većoj meri usklađuju odluke sa spoljnopolitičkim odlukama EU. Ali, Joksimovićeva kaže da do trenutka članstva moramo usaglasiti politiku i da su očekivanja jasna.

„Mi se pozivamo na pregovarački okvir i obaveze i u tom smislu ćemo nastaviti da pregovaramo“, kaže Joksimovićeva.

 

Važna podrška Nemačke

Govoreći o tome što je u novoformiranoj nemačkoj vladajućoj koaliciji izražena podrška Zapadnom Balkanu, Joksimovićeva kaže da je Nemačka motor i jedna od najvažnijih zemalja EU.

Zbog toga je važno što podrška dolazi iz nove nemačke Vlade i reč je o jako dobrom signalu i znaku da politika proširenja neće gubiti na snazi, smatra ministar.

Ističe da bi trebalo da iskoristimo trenutak i da za sedam ili osam godina možemo da kažemo da smo zemlju uspešno promenili.


Svaki razgovor blagotvoran 

Govoreći o predstojećoj poseti predsednika Vučića Zagrebu, ministar je poručila da je svaki razgovor blagotovoran. Kaže da nije uvek bilo lako održati entuzijazam dobre  volje s obzirom na poruke koje smo mogli čuti iz Hrvatske, ali da su i predsednik  Vučić i Vlada pokazali dobru volju u više navrata.

„Ali upravo zato, ako ste odgovorni, nema razloga da izbegavate dijalog i mislim da je to jako dobro", rekla je Joksimovićeva.

Dodaje da ne očekuje da će biti rešeni svi problemi ali poručuje da je potrebno da se razgovara o budućnosti i da se vidi koji su nam zajednički interesi.

Kako kaže, ako stalno budemo pričali o prošlosti, ne možemo o saradnji, a moramo da sarađujemo jer živimo jedni do drugih.

„Svaki razgovor je blagotvoran i daje novu šansu“, navodi Joksimovićeva.

(izvor: RTS)