J. Joksimović: Za otvorena pitanja najbolje bilateralno rešenje

06. februar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Za otvorena pitanja najbolje bilateralno rešenje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da je uvek bolje otvorena pitanja rešavati bilateralno, ali da je i dalje na raspolaganju međunarodna arbitraža, te izrazila uverenje da će poseta predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj dati pozitivne naznake da se otvorena pitanja pokušaju rešavati bilateralno.

„Verujem da će poseta predsednika Vučića Hrvatskoj dati neke pozitivne naznake da bilateralno probamo da rešavamo otvorena pitanja, a ne unošenjem u proces evropskih integracija i eventualnih blokada“, naglasila je Joksimović.

Kaže da ne očekuje da će se sve rešiti tom posetom, ali dodaje da je dobra volja Srbije postojala, iako nije bilo lako održati entuzijazam.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa otvorenim bilateralnim pitanjima koja treba rešiti do članstva u EU, objasnila da je u novoj Strategiji o proširenju nedvosmisleno postavljen kao važan uslov za članstvo upravo rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja.
Razumljivo je da, iz negativnih iskustava koja postoje u EU, Unija menja svoj odnos prema unošenju bilateralnih pitanja, primetila je.

Navodeći da Srbija ima nekoliko otvorenih pitanja sa Hrvatskom, ona je ocenila da po pitanju granica vrlo dobro sarađujemo sa Bosnom i Hercegovinom, dok sa Crnom Gorom, dodala je, postoji otvorena tehnička stvar demarkacije, a sa Makedonijom ide u dobrom pravcu. „Na slučaju Hrvatske i Slovenije napravljen je dogovor da će se otvorena pitanja rešavati putem međunarodne arbitraže. Drugo je pitanje poštovanja odluke. Međunarodna arbitraža ostaje legitiman način i instrument za rešavanje bilateralnih sporova, ali najbolje bi bilo da se postigne bilateralno rešenje“, ponovila je.

Joksimović je naglasila da je uvek bolje bilateralno rešavati otvorena pitanja, da ne bi dolazilo do opstrukcija i blokada u EU.

(izvor: Tanjug)

 

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

 

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović